kígyószisz Creative Commons License 2006.11.03 0 0 1172

Javaslom a Védegylet 12 pontjából a zászlóra vonatkozót elolvasni, ez volt a vita kiindulópontja: félelemkeltő-e (egyesek számára, nekem szerencsére nem, ha a magánvéleményem is beleszőhetem) az Árpád-sávos zászló.

JGY ezt vitatta - nem lehet félelemkeltő -, míg én cáfoltam (lehet, hogy vannak, akik számára félelemkeltő). Ennyi az egész.

De jó az analógia: szerintem az is félelemkeltő, ha bizonyos rendszerességgel lehet számítani parkok feldúlására, utcák rongálására, stb. Nem gondolom, hogy a gyülekezési, tüntetési, stb. alkotmányos jog odáig terjedhet, hogy másokban - akik nem igazán vettek részt a kormány munkájában, azaz sem az államháztartási hiányról, sem a megszorításokról, stb. nem tehetnek - rendszeresen félelmet keltsenek. Nyilván minden jognak az a korlátja, hogy másokat ne tartson félelemben (mert azt terrornak hívnák), ezért véleményem szerint úgy kéne megoldani a dolgokat, hogy ez a félelem kikerülhessen a szótárból. Akár racionális az a félelem, akár nem (mint a zászló esetében), mégis tolerálható igény.  

Előzmény: deres szádorgó (1169)