Ali Ttaik-al-Rep Creative Commons License 2006.10.30 0 0 16607
"De mint mondtam, ma a bekapcsolható városi villamosvonal általában Magyarországon, így Miskolcon sem adottság. Jelenleg nincs észak-déli villamos-tengely, azt is meg kellene építeni."

Igen, csakhogy elkerülném a már lentebb említett helyzetet, hogy két külön projectként fusson az észak-déli villamos és a regionális vasút. Megindokoltam, miért.

"Ami több szempontból sem egyszerű. E tengelynek a déli részét jelenleg is több mint 10, különböző irányban elágazó helyi buszvonal szolgálja ki, a villamos nem tudná ezeket sem érdeksérelem nélkül kiváltani."

Nem tudom, láttad-e a Transman terveket, na abban aztán tényleg van érdeksérelem, egészen elképesztő mértékű. Nagyon látszik rajta a helyismeret hiánya... :(

Hogy a 10-es számot honnan vetted, azt most találgatnom kell. Ha a Tapolcai elágazást vetted elágazópontnak, akkor innen három helyi köteg megy tovább, egy Egyetemváros és Tapolca, egy az Avas ltp., egy pedig Hejőcsaba felé, majd ez utóbbi bomlik tovább, pontosabban "szálazódik le" Hejőpark, Farkas Antal utca, Görömböly és CORA felé; valamint a Volán bomlik Görömbölynél Nyékládháza és Harsány felé.

Az SVRV és az egyéb elképzelések összevetésekor kiderül, hogy az észak-déli villamosvonalnak délen legalább két ág szükséges, az Avas pedig egy külön téma. A villamosvonal egyik ága az Egyetemvároshoz megy (az eredeti tervekben is), ez elvben Tapolcáig hosszabbítható egy jobb világban, ahol a környezetvédelmi és idegenforgalmi érdekek képesek 2km egyvágányú hosszabbítást létrehozni. A fenti három kötegből kettő ezzel lezárva (az Avas azért, mert másképp lehet csak kezelni).

A hejőcsabai ágon szintén szükséges folytatni a vonalat, a forgalmi adatok alapján legalább a Hejőcsabai Gyógyszertár megállóig, vagy Cementgyár megállóig. Innen egy megálló a CORA és a hasonló üzletközpontok gyűjtőhelye, ami Görömböly keleti széle. Az általam javasolt megoldásban a vonal a Cementgyártól délre két egyvágányú ágra bomlik, a "helyi" a Szolárdsik térig Görömböly központjáig tart, a másik a CORAig, ahonnan a vasúthoz csatlakozhat (illetve a fővonali helyzet miatt azzal párhuzamosan Nyékládházáig). A jelenlegi buszos hálózat átalakításával a ma három vonallal kiszolgált terület egy járattal ráhordó jelleggel összeköthető a villamos déli végével, valamint északon a Tapolcai elágazásnál az iparvasúttal is az észak-déli tengelyen kívül. (A hejőcsabai hálózat mára kezd elvadulni, ezért téma is a miskolci topicban.)

Sajnos nem sikerült a tíz irányt megtalálnom, de ez nyilván szemlélet kérdése.

"Bocs, a mellékvonalakkal szimniózisban kezelendő városi közlekedés is offtopic itt? Vagy csak akkor, ha gumikerekű?"

Az utóbbi szerintem igen, ha nem ráhordóhálózatról van szó.

"Fejezzem be a mondatot a Véek-ben? Vagy Miskolc közlekedése topicban?"

As you wish, sir.

Szerintem gyere át a miskolciba a téma rövid felvezetésével, hogy a többiek is tudják, miről van szó.

/a/
Előzmény: Carpy (16605)