És ami fontos :) Péntek reggel leszedtük a furmintot és a hérslevelű végét.
A furmintnak úgy ahogy sikerült behozni a kezdeti lemaradását és 21 fokos lett. Ez nem rossz, de csak rajtunk múlott, hogy nem 23 volt... majd jövőre. A hárs 22 lett és ezzel én meg vagyok elégedve.
Összességében én nem emlékszem olyanra, hogy minden fajtát 21 fok fölött szedtünk volna valaha ha hegyen, de ez nem akkor kunsz mint az, hogy az öregek is ezt mondják. Savai annak kevés tramininek lettek a legalacsonyabbak 5,5-tel...
Nekünk mindenképpen kimagaslóan jónak jgérkezik ez az év és a tudatosabb zöldmunka és a terheléssel való kisérletezés megmutatta, hogy minek van értelme és minek nincs... Például a furmintnál alaposabb levelezésnek és egy augusztusi szigorú fürtválogatásnak sok értelme lett volna.
A környéket körüljárva azt láttam, hogy a szüretnek gyakorlatilag vége. Néhány helyen még kinn van a vége, de tegnap is és szombat hajnalban is esett az eső. Szóval aki ez után szüretl az lét nyer, cukorfokot meg bukik de szerintem lényegesen érettebb nem lesz a gyümölcs már...de ez már nem a mi problémánk :) hála az égnek.
A Kreinbacher gazdságnak van sok szép szőlője kinn, de gyakoribb és késeibb permetezések miatt talán egy kissé le van még maradva. Viszont nagyon szép és egészséges gyümölcsöt fognak szedni.
A Tornaiéknak van még kinn aránylag sok, de ők jégborra gyúrnak...szóval nekik fontos a minél magasabb cukor... a kérdés az az, hogy az esőzések mennyire zavarnak ebben be. A hűtőház :) persze sokat fog segíteni.