"de addig is szerintetek ennyire reménytelen otthon edzeni?" - Nem reménytelen, de kissé körülményes. Ha van két bazinagy súlyzód, amivel a mell és válledzés nyomógyakorlatait és a hátedzés húzógyakorlatait is meg tudod oldani, ja és van húzódzkodási lehetőséged is, akkor már a legtöbb izomcsoport megedzhető.
Azért írtam, hogy "körülményes", meg hogy "bazinagy" súlyzó, mert ugye például a fekvenyomást is súlyzóval kéne megoldani. Ahhoz meg ugye nem elég (a nagyon kezdőket leszámítva) két 15-20 kilós súlyzó. (a fekvenyomás súlyzóval, az nem a tárogatás!!!) A nagyobb 40-50 kilós súlyzókat meg igencsak nehéz felvenni egyedül, jobb megkérni valakit, hogy adja fel őket, itt meg ugye megint az otthon edzés hátrányaihoz érünk, mivel nincs kéznél egy sporttárs, aki segíthetne.
Összefoglalva, a bicepsz, tricepsz megoldható úgy ahogy akár otthon is. Ha vannak a fekvenyomáshoz arányos méretű súlyzóid, akkor akár a mell és a váll is megedzhető. Ha tudsz otthon húzódszkodni, akkor már a hátazásnak is lehet értelme. A lábazásra sajnos nincs tippem, a combfeszítőt, combhajlítót nem tudom, hogy hogyan lehetne házilag helyettesíteni. Szóval lehet otthon is mozogni, de alaposan csak egy teremben lehet edzeni. Otthon például a ferdepados dolgokat sem igazán lehet megoldani, a tricepsznél a csigás letolás nagyon hiányozna, hátazáshoz is a gépek sokkal jobbak. A tárogatáshoz is például szerintem nagyon hasznosak a gépek, mivel a mozgás minden fázisában egyenletesen, ugyanolyan erővel, és körkörösen húzzák a kart. A súlyzós tárogatásnál a súlyzó a gravitáció iránya miatt mindig lefelé törekszik, tehát a karokat összehúzásakor már csak a nyomóerő terheli. A gépen éppen ekkor lehet a legjobban, az izmot jól megfeszítve egy nagyot még pumpálni.
Na most már befejezem. Megint hosszú lettem egy kissé. :)
Lényeg, hogy nyugodtan edzheted otthon is amit lehet, amíg nem megoldott terembe járás. De nehogy 15*20-akat nyomjál! :-)