Elnézéseteket kérem, most meg a személy fogalmán kialakult vita gerjesztett bennem gondolatokat. Vajon személy-e Isten? Most először félreteszem a Bibliát, nézzük meg másik aspektusból! Nyelvtanilag mit jelent az, hogy személy? És mit nem jelent? Mitől, miért személy, a személy és mitől, miért nem? Lehet például egy olyan felosztás, hogy a személy, az valaki, a valami pedig nem személy. Akkor mi a valaki, és mi a valami? És mitől? Ráadásul a nem személy megfogalmazásának, van fosztóképzős tagadó alakja, a -tlan, -tlen, tehát személytelen. Akkor most hogy is értsük? Ha Isten nem személy, akkor nem valaki, hanem valami? Ha nem személy, akkor egy személytelen valami? Biztos, hogy erre gondoltok, vagy így kifejtve, rádöbbentek, hogy valami másra? Azt tudjuk, hogy nem antropomorf. Mennyivel inkább metamorf, mert ha kellett, megjelent égő csipkebokor alakban, fekete forgószélként, emberként is Ábrahámék előtt, stb. Nem helyhez kötött, mert mindent lát, mindenhol jelen van. A személynek vannak személyiségjegyei, személyhez kapcsolódó tulajdonságai, tud szeretni, haragudni, érez, fáj neki, (itt nem esik neki jól valami) tud örülni, szomorkodni, segíteni, alkotni, elküldeni, hívni. A kő ugyebár nem személy, nem érez, nem akar, nem szeret. Sokan rávághatják, hogya a kutya viszont tud érezni, akarhat, és tud örülni, szerintük mégsem személy. Akkor valószínű az intelligenciaszint a választóvonal a számára, amely megkülönbözteti az állatot a személytől. Csakhogy Isten esetében ez a mérce nem működik, mert pont fordítva lenne, hozzá képest kutyák sem vagyunk. Valahogyan finomítani kellene a megfogalmazáson, Isten nem személytelen, hanem több központú, vagy központ nélküli személy, személyiség. Én tudom, hogy emberi szemszögből nehéz ezt felfogni, pedig még az eredeti neve, a Jahve is utal rá, ezt jelenti: "Azzá válok, amivé akarok".
Ráadásul vannak kérdőszavak, személy esetén ki, kicsoda, valami esetén mi, micsoda.
Ha az értelmi színvonalat nézzük, lehet egy tőlünk messze primitívebb élőlényt, (baktérium, vírus) valaminek nevezni, de egy bennünket messze felülmúló intelligenciát személyétől megfosztani... hát nem tudom. Kérdeztétek imában Istentől, mi a véleménye róla? És ha imádkoztatok hozzá, kihez, vagy mihez imádkoztatok? És ha valaki nem kihez, hanem mihez imádkozik, arról mit is mond a Biblia?