Cirfandlia Creative Commons License 2006.10.26 0 0 1192

Én szénsavas mésszel már csináltam, de nem mondanám tapasztaltnak magam :)....

Tegnap utánanéztem a borászat könyvben; az nem említi a káliumhidrogénkarbonátos savtompítást csak a CaCO3-at. Viszont annyi sikerült kibogarászni, hogy talán azért lehet mégis preferált a KHCO3 mert a bor zavarosságainál a Ca erősen bejátszhat; és egy meszes savtompításnál bizony óhatatlanul megemelkedik a Ca tart. a borban.

 

Mikor: az irodalom a mielőbbi savtompítást javallja (akár már mustnál is) mert utána sokára áll be a stabilitás (palackozás előtt min. 3-4 hónappal)

hatás: sztem szinte azonnal érezhető, mert a reakció nagy része viszonylag hamar lejátszódik; persze utána még kisebb intenzitásssal elhúzódóan folytatódik.

 

Annyit lehet még tudni; hogy a savtompítás leginkább a bor legerősebbb savát a borkősavat csapja ki; tehát a kellemetlen savas érzetet okozó almasavat és a hibát okozó ecetsavat nem....

LEhet viszont egy speciális eljárással kettős sós savtompítást végezni; ami az almasavat is elkapja; ennek meg egyébnek a leírása itt: Időszerű borkezelések

Előzmény: gertibor (1183)