hmsoft Creative Commons License 2006.10.24 0 0 16490
Összevont válaszok. :)

igyekszem az érdeksérelmi minimumot és a haszonmaximumot elérni
Igen, és mások is ezt teszik. Legfeljebb xy konkrét döntéshozó esetében az érdeksérelmi minimum is más (mert sokan kérnek enni a klientúrából), és a haszonmaximum is más (mert sokan kérnek enni a klientúrából). Emiatt aztán a figyelembe veendő és nem veendő tényezők is mások.

Ha a sajátunk nem lehet félmegoldás, akkor most mi van?
Természetesen az is lehet. Sőt, a belátás egy magasabb fokára ér az ember azáltal, hogy rájön: bármit csinál, az végsősoron gányolás, legfeljebb van, ami egy picit tovább tetszik. :)
A "kapkodó félmegoldás" egész jó kifejezés. De itt visszacsatolnék az előző hsz-odra:
Ha _nem tudod_ az alapját a döntésednek, akkor hogy mersz dönteni?
Nos úgy, hogy ha nem én, akkor valaki más. És arról a másról tudom, hogy még nálam is hülyébb, nálam is kapkodóbb, nálam is ... (megfelelő szövegrész beillesztendő).

Itt egy kis (hozzá)olvasnivaló egy nálam jobban fogalmazó mérnöktől:
Nem rossz, de erre tényleg azt lehet mondani, hogy "úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna". Lehet természetesen tervezni, és a nagy tervezés közepette el is hisszük magunkról, hogy milyen bölcsek és előrelátók vagyunk. Aztán amikor a nagy-nagy előrelátásunk fokozatosan elenyészik olyan nevetségesnek tűnő dolgokon, mint amilyen a szervezeti egységek közötti egyeztetés és kommunikáció, lassacskán rájövünk, hogy egyedül nem sok mindent tehetünk, az emberi közösségek meg gyárilag tehetetlenek. Az a reszli, ami ebből az ördögi körből mégis leesik, na, az tervezhető, és van rá valami esély, hogy a tervezet megvalósítható, meg még működni is fog.

Hány ilyen (előbbi leírásnak megfelelő) vonalunk van?
Hogy hány, az attól függ, honnan nézzük. Ha érdekelt vagyok annak a vonalnak a felújításában (én szállítom a cuccot hozzá), akkor sehány. Ha érzelmileg kötődöm hozzájuk, akkor se sok, vagy egy se. Ellenben a buszokra szavazok még olyan piti esetben is, ha például a buszvezetők oktatóhelyisége melletti büfének én szállítom a száraz pogácsát. (És félek attól, hogy a mozdonyvezetők ugyanezt nem fogják megenni.)

hm
Előzmény: Ali Ttaik-al-Rep (16481)