Üdv!
Mezei István Mozdonyok című könyvében azt olvastam, hogy a Német Vasút 1910-es években is akkumlátoros motorkocsikat közlekedtetett.
Ezeket cserélték, folyamatosan korszerűbbre.
Magyarul, egy nehéz és terjedelmes akkumlátoros jármű vasúton jobban elmegy, mint a közúton, ahhol a tengelyterhelés, és egyébb szempontok miatt számít a gépjármű súlya.
Magyarországon az Arad Csanádi HÉV és annak igazgatója (Sármezey) már a 1900 as évek elején foglakozott akkumlátoros üzemmel. (Motorüzem vasutakon)
Másik kérdés, az hogy jelenleg túl alacsony a buszok ára és ha nő a világpiaci kőolajár, akkor egyre kevesebb járművet gyártanak majd, tehát, elvileg nőhet az ár, hiszen a vasúti járművek esetében is az alacsony darabszám, is drágító tényező.
Jelenleg azért kevés az utas a vonatokon mert leszoktatták az utasokat, részben díjszabással részben a kevés és rossz időpontban közlekedő vonattal.
Mivel ismerem a közúti közlekedési cégek vezetőinek álláspontját, tudom, hogy hasznot szeretnének a buszközlekedésből.
Most 0 közeli non profit szerű a működés, ebből lenen egy haszonelvű közlekedés.
A volánok egy része jogalap nélküli 67,5%-os meg 90% -os jegyet ad el, ez vasúton nem igen lehetséges.
Magyrul, ha van egy magáncég vagy egy mostani közúti cég akkor az eleve többet számol el így burkolt költségvetési támogatást szerez.
A rokkantnyugdíjasok meg a 65 év alattiak, nagyszámban utaznak
Egy Nyírvidéki kisvasúttal párhuzamos cég pont a 90% os jegyekből vett, magának úgy buszokat meg állami koncessziót, hogy jogalap nélkül sok ilyen jegyet elszámolt.
10 Ft befektetéssel, 90 Ft haszon.
Most már Budapest Nyíregyháza között is jelen vannak.
Nem vagyok meggyőződve , hogy a privatizáció vagy a mellékvonal bezárás után a megmaradó közlekedés kevesebbe fog kerülni.....
Én mellékvonalakra el tudok képzelni akkumlátoros járművet, ami környezetbarát is tud lenni.