"Máskor csak 2-4-6 perc a jellemző. A következő 20 évben se lesz ez több 10-15 percnél, de a buszokat (vonatpótlókat is) ki lehet ebből emelni, buszsávval, folyosóval, stb."Hát az egy jó hely, ahol csak "2-4-6" perc a csúszás és ráadásul kiszámíthatóan annyi.
Buszsáv: aszfaltalapú kötöttpálya. :D
Sz'al számoljuk fel azt, ami megvan és csináljunk helyette másikat! Wow! Las Vegas így működik, tényleg.
Maradjunk annyiban, hogy én többet nem fogom elismételni neked, hogy nem vagyok vasútmániás, de ha van menthető _infrastruktúra_, akkor azt én szeretném megőrizni. Az, hogy per pillanat milyen módon kalkulálják ki a gazdaságosságukat, egyre nehezebben áttekinthető és nem sokat mond arról sem, a jövőben mindez hogyan alakul át. Ne haragudj, de az összes kiscipőm tele van a félig kalkulált "számokkal", amiből ezt-azt rendre kihagynak, mint a négyes metróból a felszínrendezés költségeit (is), csakhogy a szám meggyőzően szépen mutasson. Mellékvonalnál például kimarad az általad is említett buszsáv, vagy csak egyszerűen az út felújítása, az intenzívebb használat miatti gyakoribb karbantartás szükségessége (emlékszel a tengelyterheléssel kapcsolatos vitára, hány nagyságrenddel nagyobb igénybevételt jelent egy másfél tonnás szgk.-nál és egy leterhelt tehergk./busz?). A felhagyott pályát pedig vagy gondozzák tovább, ami költség, vagy felszedik, ami szintén nem olcsó, ha szabályosan akarják megoldani.
Általában véve a kapkodó félmegoldások a legdrágábbak, de itt valahogy mindig így sikerül. Most egyszerre próbálnak meg ütemes menetrenddel évtizedes adósságot letudni az egyik oldalról, a másikról meg ugyanarra a hibára hivatkozva (utasellenes a kiszolgálás) egy másik eszközre átállítani az utasokat. Az ütemes menetrendet, ha nem válik be, vissza lehet csinálni. A megszűntetett vonalakat viszont nálunk nem fogják újjáépíteni. Még akkor se, ha kiderül, hogy ballépés volt.
A megszűntetés tehát "magabiztosabb jövőbelátás", mert aki a megszűntetés mellett foglal állást, az biztos benne, hogy évtizedekig a buszos megoldás lesz nyerő. (Kötöttpályát nem létesítünk pár évre, ott évtizedekben kell gondolkodni.)
Carpy, áruld már el, mennyi lesz az olaj világpiaci ára három, öt, illetve tíz év múlva! Csak mert az üzemanyagon kívül pl. az útburkolatnak és az abroncsoknak is alapanyaga...
/a/