Ali Ttaik-al-Rep Creative Commons License 2006.10.19 0 0 16387
Azért árnyaljuk ez esetben kicsit a képet:

Az az egyetemista, aki csak hétvégekre jár haza és nincs saját autója, hét közben a város tömegközlekedését fogja nagy valószínűséggel használni, bérlettel, merthogy a budapestinél kicsit hatékonyabb itt az ellenőrzés. Ezek után valószínűsítem, hogy nem fog 200 forintot se fizetni a különvonatocskáért, ha az csak egy-három meghatározott időpontban indul, ki kell gyalogolni hozzá, miközben a 12-es és 22-es buszokhoz meg se kell néznie a menetrendet, mert úgy is jön a következő.

A vasút mellett fekvő falu (itt most a Sajó völgyéről beszélek, arról küldtem T.úrnak adatokat) esetén napi 5-10-15 feltáró busz jár és ez esetben, ha a vasútvonalon viszont biztosítható egy 15-20-30 perces követés, akkor jobban megérheti 600m-t gyalogolni a tramtrain-hez, mint várni a buszt, ami szintén csak szerencsés esetben áll meg a ház előtt.

Még egyszer, én most csak a Sajómenti településekről beszélek és azon belül is pl. Kazincbarcika esete nagyon más, ott szükséges lenne városon belüli pályaépítés a vasútra merőleges tengelyben. Viszont Kazincbarcikától Hejőkeresztúrig többségben vannak azok a települések, amiket a vasútról is el lehet látni.

Kazincbarcika és Miskolc közt külön érdekesség, hogy a két település közt sűrűn járó Volán járatokhoz Sajószentpéter kivételével nagyobb az eljutási távolság, mint a vasúttól! Ezt lehet a fentebb emlegetett 5-10 bejáró járattal ellensúlyozni. A vasút viszont Miskolcon belül nem érinti az észak-déli tengelyt, hanem elmegy mellette, emiatt kell 15 perces követéssel dugig telt csuklósokat járatni a 26-os úton.

Otthon majd előkeresem a településre lebontott adatokat.

Máshol nyilván más a helyzet, így én óvatosságból nem akartam az egri kérdésbe belemenni, azt a környéket ugyanis nem ismerem eléggé. A térkép nem elég, az alapján pl. Salgótarján is "simán vasútra alapozható egyutcás város", mégsem hallottam még ezirányú tervekről.

Zala vidéke megint egy másik eset, itt teljesen más a településszerkezet. Az Alföld megint más eset.

Sokszor leírtam már, de úgy látszik ismételnem kell: nem a bezárás, hanem az eszetlen bezárás ellen tiltakozom, meg az ellen, hogy nehezen pótolható infrastruktúrát adjunk fel akkor, amikor a közútnak épp elég baja van így is.

/a/
Előzmény: Carpy (16385)