Ali Ttaik-al-Rep Creative Commons License 2006.10.19 0 0 16376
T. úrnak volt hasonló ötlete és nemigen tetszett neki, hogy helyismerettel rendelkezvén érdeme szerint minősítettem az ötletet.

Az egyébként már előtte mások által is felvetett és joggal elvérzett felvetés szerint a régi fűtőmű ma rozsdásodó rakodóvágányai kaptak volna peront az egyetem mellett. A gond csak az, hogy a Miskolci Egyetem nem véletlenül "Egyetemváros" néven szerepel a térképen: a város lakott területétől elkülönülten egy hatalmas parkban szétszórtan helyezkedik el. Az említett vágányok ennek területén _kívül_ találhatók, a legtöbb potenciális utas célja, az A/1 és A/4 épületek kb. 800 méterre vannak úgy, hogy a terep még csak nem is sík, forgalmas utat is keresztezni kell és legalább 200m összekötőjárda is hiányzik. A kollégiumok kicsit közelebb vannak, a legközelebb az E/0, a legtávolabb az E/6, itt is több száz méter a távolság.

Másképp nézne ki a dolog, ha sikerülne egységes módon tervezni és a közlekedési cégek nem tekintenék kölcsönösen inkompetensnek egymást. Ha ugyanis az egyébként tervbe vett észak-déli villamosvonalat, amelyet egyébként is az Egyetemvárosig szándékoznak minimum megépíteni, úgy valósítanák meg, hogy az a Tapolcai elágazástól az iparvasut nyomvonalát, vágányait használja, akkor az egyetemi leágazást is érdemes úgy megépíteni, hogy azon akár egy IP is be tudjon haladni (ami a Tapolcai elágazástól menne tovább a Tiszaira, vagy azon túl pl. Sátoraljaújhelyig). Ha az átjárhatóságot még tovább visszük, azaz az iparvasút egésze szolgálja a várost (Tiszai--iparvasút--Diósgyőr), valamint az észak-déli villamosgerincen tramtrain forgalom is bonyolódna, észak felé az ózdi (kazincbarcikai, edelényi, sajóbábonyi), dél felé a tiszaújvárosi (és esetleg a mezőcsáti) vasúti mellékvonalakra kijárva, akkor alakulna ki az a regionális közlekedési rendszer, amiről az SVRV anyag szól.

Ehhez képest a fűtőművi rakodós ötlet drága, csődesélyes és a távlati céloknak is keresztbe tesz. :(

/a/
Előzmény: GyöBzs (16372)