T. úrnak volt hasonló ötlete és nemigen tetszett neki, hogy helyismerettel rendelkezvén érdeme szerint minősítettem az ötletet.
Az egyébként már előtte mások által is felvetett és joggal elvérzett felvetés szerint a régi fűtőmű ma rozsdásodó rakodóvágányai kaptak volna peront az egyetem mellett. A gond csak az, hogy a Miskolci Egyetem nem véletlenül "Egyetemváros" néven szerepel a térképen: a város lakott területétől elkülönülten egy hatalmas parkban szétszórtan helyezkedik el. Az említett vágányok ennek területén _kívül_ találhatók, a legtöbb potenciális utas célja, az A/1 és A/4 épületek kb. 800 méterre vannak úgy, hogy a terep még csak nem is sík, forgalmas utat is keresztezni kell és legalább 200m összekötőjárda is hiányzik. A kollégiumok kicsit közelebb vannak, a legközelebb az E/0, a legtávolabb az E/6, itt is több száz méter a távolság.
Másképp nézne ki a dolog, ha sikerülne egységes módon tervezni és a közlekedési cégek nem tekintenék kölcsönösen inkompetensnek egymást. Ha ugyanis az egyébként tervbe vett észak-déli villamosvonalat, amelyet egyébként is az Egyetemvárosig szándékoznak minimum megépíteni, úgy valósítanák meg, hogy az a Tapolcai elágazástól az iparvasut nyomvonalát, vágányait használja, akkor az egyetemi leágazást is érdemes úgy megépíteni, hogy azon akár egy IP is be tudjon haladni (ami a Tapolcai elágazástól menne tovább a Tiszaira, vagy azon túl pl. Sátoraljaújhelyig). Ha az átjárhatóságot még tovább visszük, azaz az iparvasút egésze szolgálja a várost (Tiszai--iparvasút--Diósgyőr), valamint az észak-déli villamosgerincen tramtrain forgalom is bonyolódna, észak felé az ózdi (kazincbarcikai, edelényi, sajóbábonyi), dél felé a tiszaújvárosi (és esetleg a mezőcsáti) vasúti mellékvonalakra kijárva, akkor alakulna ki az a regionális közlekedési rendszer, amiről az
SVRV anyag szól.
Ehhez képest a fűtőművi rakodós ötlet drága, csődesélyes és a távlati céloknak is keresztbe tesz. :(
/a/