Gondolj bele! Jézus szolgálhatott minket, de mi nem szolgálhatjuk Jézust. Ne a törvények kikényszerített szolgálatára gondolj, hanem arra, amivel Ő töltötte meg e szót. Persze, hogy idegenkedsz a szolgálni szótól, mikor az emberiség történelme során brutális tartalommal toltötte meg. Jézus hogy szolgált minket? Te is felsoroltad szépen, tanított, gyógyított, feltámasztott, csodákat tett, ha éhesek voltak enni adott, ha fáradtak együttérzett velük és megerősítette őket, olyanokat is emberszámba vett, akiket lenéztek mások. Nem mások füttyentésére csinálta ezt, hanem önként, példát mutatva szolgált bennünket. Megmutatta milyen az igazi szeretet, amikor hozzánk képest egy rendkívüli hatalommal rendelkező személyből ,kiüresítve, kifosztva magát, halandó emberként eljött közénk és szolgált bennünket. Bizony az a legnagyobb fokú szeretet, amikor valaki szeretve szolgál, szolgálva szeret, olyannyira, hogy még az életét is értünk adja. Nem kihasználja egyik a másikat, hanem viszont szolgálja. A tanítása is erről szól, "Ahogy én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást."
Vajon tudnák-e az emberek úgy szolgálni egymást, hogy egyik az életét adná a másikért, ahogy Jézus tette? Hiszen még egy kis lábmosástól is visszariadnának, mondván "Én szabad vagyok, csak nem kényszerítesz egy ilyen megalázó cselekedetre, hogy megmossam a büdös lábodat?!" Jézus nem érezte ezt a procedúrát megalázónak, szolgainak, neki teljesen más volt az indítéka, és mutatta szépen a példát a tanítványoknak is.
Tehát nem mindegy, ha egyik a másikat szolgálja, az a legmagasabb fokú szeretetből fakad, vagy utálatos, emberi gonoszságból.
Én például meg így látom.