1. Te ténybelileg tévedtél a 2576-ban.
Ezt tettem szóvá, s szóvá fogom máskor is tenni, ha nem látod be azt, hogy nem igaz az az ottani állításod, hogy:
"A megtartandó rendelkezések, parancsolatok és törvények csak Izraelnek szóltak, és csak Jézus idejéig, mert csak Velük kötött szövetséget engedelmeskedésre (szolgaságra)."
Nem igaz, hogy "csak Izraelnek", mert
- Ábrahámtól idéztem az 1. Mózes 26,5-öt, amiben megtartandó rendelkezések, parancsolatok és törvények betartójaként ír róla a biblia.
- Írtam Noéról is, aki szintén az Úr parancsolatainak megcselekvője, megtartója volt. Mindketten Izrael előtt jóval, s mindkettejükkel szövetséget kötve!
Mindben az volt a közös, hogy az Úr szavának a részei voltak (1. Mózes 26,5.) a megtartandó parancsolatok, rendelkezések, törvények. Én pedig arról írtam Guzmennek a példát először a 2569-ben (azaz nem Neked!), hogy az "Úr szava", adja meg az ember cselekedeteinek a szükséges kereteket, akár parancsolatokkal, akár rendelkezésekkel, akár törvényekkel, akár kérésekkel, akárhogyan. Egyszerűen az Úr szavának a része az ember számára szükséges zsinórmérték, azaz az Isten számára kinyilvánított tökéletes akarata. Aztán vagy engedelmeskedik annak az ember, vagy nem.
2. Nagyon sajnálom, ha nem látod teljességgel az egyszerű összefüggéseket a szolgaság és a szabadság között. Mert attól leszel a bűntől szabad, hogy hallgatsz a bűntelen szavára, s megcselekszed azt, mert az lesz az ítéleted alapja ebben az üdvtörténeti korban is (János 12,48.), ahogyan mindig is az volt. Ennyire egyszerű ez.
Istennek a szolgája is vagy egyszerre, s a szabadosa is, mert a fiaként vagy a szolgája, azaz örökösként, s nem béresként. Jézus is szolga is volt egyben (Máté 12,18.; 20,28., stb...), s fiú is. A bűntől való szabadság teszi az embert szabaddá, s azt fiúként tudja átvenni. De Istennek a szolgája is egyben, ahogyan Jézus is az volt a szolgálata során, s a szolgálata jutalmaként nyerte el azt a dicsőséget, amit elnyert Úrként. Amit mi is elnyerünk majd, királyi papság részeként, akár angyalokat is ítélve. De ahhoz a fiúként végzett szolgálatot be kell tölteni, ahogyan Jézus is betöltötte, s a szolgálat betöltésével lehet átvenni az örök szabadságot, s az egész örökséget.
3. A "keresztényekre" általánosan vonatkoztatva pedig vastagon tévedsz, amikor azt mondod egészben mindannyiukról, hogy
"Az Úr szavára hallgatni ugyanis a keresztényeknél egyáltalán nem az Istennel való közvetlen kapcsolatból származó tanácsokra figyelést jelenti, hanem a bibliai szöveg értelmezőinek való szigorú engedelmeskedést."
Ez ugyanis nem igaz a valóban "krisztusi" keresztényekre, azokra, akik Krisztussal közvetlen kapcsolatban vannak Jézus ígéretei (pl. Ján. 14,17.26., 15,26., 16,7.13-15., stb.) alapján a Szent Szellem által. Ezeket a keresztényeket ugyanis nem a "bibliai szöveg értelmezők" vezetik, hanem a Szent Szellem maga. Ha a "bibliai szöveg értelmezők" hülyeséget mondanak, akkor ezek a krisztusi keresztények nem követik a "bibliai szöveg értelmezők" értelmezését, mert a bennük lakozó "Szent Szellem vezeti el Őket minden igazságra" (16,13.), s nem az akármennyire is nagytekintélyű emberek szöveg értelmezése. Ha pedig ezeknek a "szövegértelmező" embereknek a szövegértelmezése összhangban van a krisztusi keresztényekben élő Szent Szellem által kijelentettel, akkor azt a Szent Szellem igaznak minősíti, s nem háborog azt hallva az ember bensejében.
Én nem csodálom, hogy Te nem ismered a Szent Szellemnek ezt a működését, mert már többször is tanubizonyságot tettél itt arról, hogy fogalmad sincsen a Szent Szellem újszövetségbeni valós szerepéről, s működéséről. Emiatt csak tájékoztatni tudlak Téged arról a saját tapasztalataim alapján, hogy a valóban a Szent Szellemmel betöltött krisztusi keresztények (én is közéjük tartozom ugyanis) nem gépies elfogadói, vagy épp vak engedelmeskedői egyetlen "bibliai szöveg értelmező" ember szövegértelmezésének sem. Annak hallgatói, annak a bensejükben a Szent Szellem által megvizsgálói, s azt ez alapján vagy elvetők, vagy elfogadók. Ennyire egyszerű ez a Szent Szellemmel betöltött krisztusi keresztényeknél, ennyire egyszerű.
vm