Azzal én is tisztában vagyok, hogy árnyalt ez a dolog, és nem lehet mindent házilag elkészíteni. Ezt nem is mondtam, DE a pályázatok 70 -80 %-a nem ilyen. Azok bizony csak űrlap kitöltés és semmi más. (tölts le egy párat az EU valamelyik kijelölt honlapjáról, bármilyen témában és leellenőrizheted magad is). Én azt mondtam, hogy ahhoz, hogy MINDET megpályázzák nem kell mindig nagy pénzeket fordítani külső cég díjazására.
Azt megtehetik az igazán nagy pályázatok (több száz milliós) esetében. (Egyébként a projekt költség is a pályázati pénzből van, azért mert adják, lehet azt még másra is költeni) Én a hangsúlyt a pályázásra (minden helyen ahol csak lehet, hadd jöjjön az a sült galamb…ha 500 eFt a támogat akkor is) és a nyert támogatás befordításának maximális biztosítására fektettem.
A Bajai informatikai pályázatot (390 millió Ft) a T-Systems (szakmai céggel készített pályázat) formai hiba miatt bukta el és dobták vissza. Van példa mind a két lehetőségre.
Kell egy felelős a pályázatok folyamatos pásztázására minden fórumon, a kijelölt anyagokat el kell juttatni az illetékesekhez majd pedig döntés a részvételről. Ne egy ember („majd én elintézem régen ott dolgoztam”) hirtelen jött ötletéből jöjjön az egész és az eredmény mert akkor az csak rutli.