Jósötétet!:-)
Állítólag:
"II. János Pál pápa 1999. június 16-án a lengyelországi Ószandecen avatta szentté Kingát, IV. Béla magyar király lányát, Árpád-házi Szent Margit és Boldog Jolánta testvérét. A Magyarok Világszövetsége ebből az alkalomból egy monumentális székelykaput állított a Kinga által alapított ószandeci klarissza kolostor közelében. Kingát, aki ötéves korában, a tatárjárás idején került Lengyelországba, és haláláig ott élte életét, nagy tisztelet övezi. A lengyelek "A nép anyja"-ként, ("Matka narodu") emlegetik.
Két éve, a Magyarok Világszövetsége erdélyi társasága felhívásának nyomán, a gyulafehérvári érsekség ajánlásával született meg a Szent Kinga gyűrűje című misztériumjáték. Az ősbemutatót 2000. június 11-én Erdélyben, a csíksomlyói búcsú keretében tartották.
A sepsiszentgyörgyi tanárok és diákok július 27-én Ószandecen (Stary Sacz), 28-án Tarnowban és 29-én este Krakkó főterén léptek fel. A Lengyelországban felmerülő költségeket a vendéglátók és Magyarország varsói nagykövetsége fedezte. Török Viola misztériumjátéka magyar és lengyel egyházi és népi zenére épülve négy színben mutatja be Kinga életét. Az előadást Orbán György Szent Kinga-himnusza zárja.
A közismert Kinga-legendára épülve a mű megeleveníti a magyar királylány életét. A legenda szerint Lengyelországba való távozása előtt Kinga édesapjával bejárta Magyarországot. Erdélyben, az aknaszlatinai sóbányában egy tárnába dobta gyűrűjét, hazája iránti hűségének örök zálogát. Lengyelországban Kinga honosította meg a sóbányászatot. Az első bánya feltárásakor Wieliczkában a vájárok megtalálták Kinga gyűrűjét, amelyet varázslatos módon, búvópatakok sodortak Aknaszlatinából oda. A wieliczkai sóbányában a Kinga gyűrűjének megtalálását megörökítő, sóból faragott szoborcsoport a turisták számára ma is az egyik legvonzóbb különlegesség."