tehtube Creative Commons License 2006.10.12 0 0 3593

Tényleg, legtöbbször az eredeti a nyerő. (a motorokat hagyjuk) Sajnos azt lehet tapasztalni, hogyha készül egy másolat, a készítője mindig hozzáfejleszt, hozzátold egy "okosat". És itt botlik meg a klónozás. Véleményem szerint nem olyan vészes ezen nagyszerű alkalmatosságok lemásolása, csak az hiteles legyen. Az eltérések ott kezdődnek, hogy a másolás során felgyülemlett sok plusz igénynek is meg akarják azokat feleltetni. Tranyós orgonákkal is működjön, harmonikával gitárral...

Meg igazából nem is akarták az eredetit pontosan lemásolni, mert az úgyis van és nagy, nehéz. Mindig valami könnyebbel, kisebbel, olcsóbbal próbálkoztak, kivéve a Parit.

Az európai lezliknél pl. a legmacerásabb, a rotorok, motorok, tehát a mechanika teljesen korrektül működik, szinte milliméterre ugyanaz a fölső tölcsér, meg a polisztirol dobrotor. (najó, a fa nem jellemző, de nekem van olyan is :-) Szerintem még a kiválasztott hangszórók is egész korrektek.

Az eltérést két helyen látom.

1, Legfőképp ott, hogy a crossover vágási frekvenciája kb. 1300Hz a 800 helyett, de ezen viszonylag könnyen lehet segíteni és még a hanxóróknak is bírniuk kell.

2, A másik, kisebb bibi hogy a fadoboz kisebb térfogatú és nyitottabb. Igaz, a 860-as nagyon kicsi és nagyon nyitott. Mégha nem is hallottam, de el tudom képzelni. Már korábban írtam, többen ki is próbálták hogy 3 oldalról viszonylag rekesszék be a nagy nyílásokat kb. 80%-ban. Megtörtént a csoda, előjött az a jó zárt bödönszerű hang. Hogy erre miért nem figyeltek a másolók???!!!

A Motion Sound pont a fentiek figyelembevétele miatt úgy is szól mint az eredeti, pedig másolat!

A Hammond digitális klónoknál meg ugyanaz a helyzet. A többi márkánál butaságból, az eredeti Suzukinál meg piaci szempontokból az "okos" módosításaikkal soxor nagyon a használhatóság rovására tudnak menni.

A Suzukinál szándékos a kisebb modellek hangbani, szolgáltatásbani gyengítése, mint ahogy régen is volt az ABC kontra Spinetek esetében. Szóval a Nyúbíszrí egész jól szól, de nehogy a párezres (EU, $) XB, XK termék akárcsak megközelítőleg is úgy szóljon mint a tízszer olyan drága. Valahol érthető, de azért kapják be.

A VK-k esetében szintén nagyon hiányoltam a szelekív vibrátót a kicsikben, míg a nagyban "természetesen" megvan.

A Nord Electro-t úgy "újragondolták" hogy arrólkódult :-( És még az audio erősítője is nagyon halovány.

Szolgáltatásaiban az új Korg CX nagyon korrekt, csak feleslegesen nehéz és valamit a hangjában nem tudok megfogni. Itt a CX-BX közt nincs az a nagy szolgáltatásbani különbség.

A végére maradt a Viscount :-) A legolcsóbb és mégis a lehitelesebb orgona. Csak a vibrátóját csinálnák meg rendesen! Meg a kicsi azért több helyen kevesebbet tud.

Igazából összegezve nincs nagy difi a fenti orgonák közt sem, egyik ezt tudja jobban, a másik azt.

Csak az nincs, hogy valamelyik hanxer minden szempontól AZT csinálja! Ha igen, drágább mint az eredeti.

Valóban Lord, a kérdésedre válaszolva a sok másolat közt tényleg kevés az eredetit megközelítő. Üdv, Zs.

Előzmény: jon lord (3588)