Sziasztok! En ugyan iskolaban nem tanitottam, de jartam iskolaba, meg evekig gyerekekkel foglalkoztam, telen-nyaron. Meg van harom gyerekem, es tesom, meg sok baratom is tanar, illetve volt.
Janus-nak tokeletesen igaza van, az atlag fiatal mar nyolc eves korara egyszeruen eletre keptelenne van satnyitva, lelkileg es testileg is. Mivel igazabol a legtobb helyen csalad sincs (esetleg nevlegesen) ezert nem csoda, hogy a normal helyzetre kikepzett tanarak csodot mondanak.
Felesegem bolcsiben dolgozott. Baratneja valami avantgard bolcsodebe ment, qrva jo penzert. Aztan egy honap mulva kirugtak, de mar ugyis teljesen ki volt borulva. Ui. az egyik kiskolok allandoan a gazcsapot piszkalta (ugyi ilyen helyen nem szabad bezarni az ajtokat, ne frusztralodjon a gyerek...) ment utana, nem szabad, nem szabad... Aztan egy ora utan ravert a kezere. (Nem nagyobbat, mint amekkorat egy tokmagnak kell.) Es persze mindenhol video is van, ugyhogy kirugtak. Mellesleg ott a gondozonokben nagy a fluktuacio, mert vagy kirugjak oket, vagy nem birjak. A gyerekeknek viszont biztos nagyon jo...
Az hogy a no pszihiaterhez jart, onmagaban nem baj, nem jel. Vannak olyan pedagogusi munkak, akiknek ez egyenesen kotelezo. Inkabb a pszihiater lehetett gyagya, hogy nem pihentette.
A gyerekek egyebkent rogton eszreveszik, ha valaki gyenge, es raszallnak, csufoljak, piszkaljak, aki jart iskolaba, az visszaemlekezhet, hogy nem minden tanarral lehetett mindent megcsinalni.
Valaki irta, hogy ismerose szereti a gyerekeket, de csak 2.5 honapig birta a napkozit. Hat igencsak mas az ember sajat gyereke, meg a barati kor gyerekei, akik ugyanugy vannak szocializalva, mint a "suruje". Masreszt sok ember van, akinek csak a filmekbol van elkepzelese a gyerekekrol, aztan mikor ott van husz ordogfiokaval, akkor jon ra, hogy milyen mas a valosag, mint a halivudi szelesvaszon.
Nekem "szerencsem" volt, kozepiskolaba a piaristakhoz jartam, ahol jo es jobb tanaraim voltak (talan egy-ket gyenegbb volt, aki mashol kiraly lehetett volna), akiknek nem voltak otthoni problemaik, eletuket teljes egeszeben a tanitasnak szenteltek (szo szerint), onfegyelemtol a tudasig peldat lehetett venni roluk. Es nem volt kivetel: akinek nem tetszett, mehetett mas iskolaba menni.
Egy cimboram meg gimiben tanit, aztan panaszkodott, hogy a negyedikesek kozott olyanok vannak, akik nem tudjak mi a kulonbseg a szakasz meg a felegyenes kozott, es pofatlanok is, mert mikor ezt szova teszi, azt mondjak, egy este tobbek keresnek, ha akarnak mint o egy honapban, ugyhogy ne ugraljon. Mondok neki, akkor meg kell azokat buktatni, hiszen a bizonyitvany egy bizonyos szintu tudas igazolasa, kerjen tancosnoi passzust, de ne erettsegi bizonyitvanyt. Harmat meg is buktatott: erre bejottek s szulok, vertek az asztalt, hogy ihaj meg csuhaj. Az igazgato a sractol elvette az osztalyfonokseget, es MEGTILTOTTA hogy valakit is megbuktasson. (Persze amugy is haragszanak ra, mert a srac szabadidejeben tanul, mar a negyedik diplomajaert kuzd, es emiatt tobb a fizetese, meg a tudasa is).
A szulok is vastagon sarosak. Nem foglalkoznak a gyerekkel, aztan a tanarakat okoljak. Felesegemnek volt olyan gyereke, aki hetfon olyan budos volt, hogy azzal kezdtek, hogy lefurdettek, de meg igy sem jatszott vele a tobbi gyerek (a rohadt rasszistak, mi?) Hetvegere ugy-ahogy a napi furdetes megtette hatasat, elment a szaga - hetfon kezdodott elolrol. Ha valaki szolt a szuloknek, a barna-papa elovette a nagy kest, hogy ezt vagom magaba. (Persze ilyenrol szo sincs az rtlklub hiradojaban.)
Attila