"Január végén kezdtem az edzést de április végén abbahagytam..."
...
Heti 3 alkalommal súlyzós edzést tartok, 1 napon pedig úszást, de a fehérje(milk &egg protein,ill hamarosan 100% whey protein) mellé kellene még szednem valamit, de nem tudom mit?
...
Én 194cm magas és 101kg vagyok kb 10kg kellene fogynom, és esetleg zsírégető szerekre gondoltam, ha ajánlotok valamit, és vitaminokat is?
...
A másik az lenne, hogy a Fitmuscle 2006/14 számában írtak egy cikket "mit tegyünk ha támad a gravitáció" És a szerző azt javasolta, hogy a helyes testtartás érdekében felejtsük el a hasprés gyakorlatokat (gondolom mellette a felülést is) De akkor milyen has gyakorlatokat végezzünk?"
Egy kis iránymutató:
Ha fogyni akarsz zsírból, akkor diétázz és mozogj.
Diéta:
Nem tudom mekkora izomtömeged van, de látatlanban a napi másfél kiló csirkemell és 60dkg rizs elfogyasztásától (ez a BigDaddyZ által javasolt tápanyagmennyiség) óva intelek, ez a versenysportolóknak talán megfelelő adag, de egy átlagember szervezete képtelen ennyit feldolgozni, a feleslegből pedig zsír lesz.
Egyél fehér húsokat (hal, csirke, pulyka), sok zöldséget, mértékkel gyümölcsöket, rizst, krumplit, gabonamagvakat (pl. zabpehely vagy Tesco müzli). Amit lehetőleg kerülj: lisztes, zsíros, cukros kaják, pl. kenyér, tészták, (pék)sütemények, édességek, chipsek, vörös húsok, zsíros tejtermékek. Általában a fel nem dolgozott, természetben megtalálható kaják egészségesebbek a "gyártott" cuccoknál. Sütéshez, főzéshez kevés napraforgó- vagy olívaolajat használj. A párolás, grillezés is jó.
Ami a lényeg: Ha megvan a napi kalóriadeficit, megindul a fogyás. Ne éhezz, de ne is zabáld tele magad. A legjobb, ha képes vagy a gyomrodat annyira összezsugorítani, hogy az kevesebb kajával is beérje, de emellett nem leszel pszichotikus. Néha érdemes csalni a diétában (csalónap), hogy pszichésen helyrezökkenj, de mindig legyen tudatos, hogy ez a zsírégetés rovására megy.
Mozgás: Zsírégetéshez lehetőleg aerob, vagyis laza kocogás, biciklizés vagy tempós gyaloglás. A szíved kalimpálásából tudod lemérni, hogy mikor megy át a tempó aerobból anaerobba (kardiószakasz). Mondjuk ezzel szerintem nem nagyon kell törődni, ugyanis a kardiószakaszt úgysem lehet huzamosabb ideig csinálni, az ember szíve nem bírja. Vagyis ha 40 perc mozgást csinálsz egyhuzamba, az biztosan aerob jellegű. A súlyzós edzés főleg az izmokat dolgoztatja meg, anaerob jellegű, arra szolgál, hogy a tápanyagokat a szervezet az izmokba szállítsa. Jól kiegészíti az aerob mozgást.
Tápkieg:
Ha nagyon el akarod költeni a pénzed, akkor fehérje mellett még válassz egy multivitamin tablettát. Egy kezdőnek bőven elég egy egykapszulás vitamin (pl. Daily One, DynoVite, Vita-X), a Multi-X, Animal Pak féle brutál csomagok a versenyzőknek valók.
A turmixot közvetlenül a súlyzós edzés után idd, utána 1 órán belül kajálj valami tartalmasat (pl. csirke-rizs). A vitamint olyan kaja mellé vedd be, ami tartalmaz zsírokat, hogy jobban oldódjon az A, D, E, K komplexe.
Hasazás:
Hát nem tudom. A hasazás talán termogenezis szempontjából használhat valamit a zsírégetésben is, de én ebben sem vagyok biztos. A diéta a lényeg. Amíg zsír van a hasadon, nem fognak látszani a hasizmaid, csak még jobban kinyomják a hájat.
Zsírégetők:
Passz. Étvágycsökkentésre talán jók lehetnek, pénzkidobásra biztosan. Ha zöld teát vagy kávét iszol cukor nélkül, szerintem többre mész. Meg persze vizet, vizet, vizet.