lalá Creative Commons License 2006.10.09 0 0 1112
Új hordók előkészítése Az új hordókba előkészítés nélkül sem mustot, sem bort nem tölthetünk, mert a dongákból kioldódó ízrontó anyagok kellemetlen faízt okoznak. A kilúgozható cserzőanyagokat, csersavas vegyületeket, növényi gyantákat, teriléneket és színezőanyagokat előbb a hordókból el kell távolítani. Az előkészítés menete: 1. Hideg vizes áztatás. A néhány napig tartó áztatás közben a vizet kétszer-háromszor cseréljük. 2. Gőzölés vagy forrázás. A kiáztatott dongák pórusai gőz hatására kitágulnak. Gőzölésre csak kis nyomású (1,5 bar) gőz használható. A
Bio szőlőtermesztés és Bio borászat 79
kisebb hordókat hengergetve kiforrázzuk. A piszkosbarna kondenzvizet eltávolítjuk, és a gőzölést megismételjük. 3. Forró lúgos kezelés. A gőzölt hordókat 2%-os, forró szóda- vagy tűsóoldattal kezeljük. Egy hl űrtartalomra 10 - 15 1 oldatot használunk. A forró lúgos kezelés idején lezárjuk a hordó nyílásait, majd a forró vizes kezeléshez hasonlóan hengergetjük. Ennek hatására a hórdóban túlnyomás keletkezik, ezért a lúgos oldat a fa pórusaiba hatol. Az akonanyílást kinyitva a túlnyomást megszüntetjük, majd ismét lezárjuk, és tovább hengergetjük a hordót. Fokozatos (10 - 20 perc) lehűlés közben a hordóban vákuum jön létre, amely a pórusokból kiszívja a lúgos oldatot. Az akonadugó ismételt eltávolításával kiegyenlítődik a nyomás. A vákuum gyors megszakítása megakadályozza, hogy a lúg visszanyomuljon a pórusokba. A szennyezett oldatot most már kiöntjük a hordóból. 4. Forrázás. A lúgos kezelés után forró vízzel kiáztatjuk és kiöblítjük a hordót. Ennek az a célja, hogy a hordó pórusaiból eltávolítsuk a lúgos maradványokat. 5. Áztatás. A hordó előkészítésének utolsó munkafázisa a 2 - 3 napig tartó, többször váltott, hideg vizes áztatás. Hatására a pórusok összehúzódnak. Végül a hordót csurgóra állítjuk, és kiszikkadás után 1,5-2,0 g/hl kénszelettel kénezzük. Vizes felületű hordót nem szabad kénezni, mert a kén-dioxid egy része kénsavvá alakul, ami árt a hordó fájának. Az új hordót először musterjesztésre vagy kisebb értékű borok tárolására használjuk. Üres hordók gondozása A hordót kiürítés után azonnal ki kell mosni. Ha rövid időn belül újra bort töltünk bele - és a kifejtett bor hibátlan és egészséges volt -, az üledék eltávolítása után elegendő a gondos, hideg vizes kimosás. A hosszabb ideig üresen maradó hordókat alapos kimosás után kicsöpögtetjük vagy kiszikkasztjuk és kitöröljük, majd bekénezzük. Az üresen álló hordókat penészesedés és ecetesedés ellen havonként rendszeresen kénezni kell, idővel csökkenő mértékben.. Én így látnék neki...
Előzmény: szalonspicc (1109)