Na itt vagyok én is, kezemben a Kentucky-val. Úgy 1-2 órányi kézbentartás-vizsgálgatás-játszogatás után a végletek között ingok, még nagyon barátkozunk egymással.
Vagány keménytok, a klasszikus Gibson A-mandolin tok, iylen kanál alakú, kék béléssel, kellőképpen lepusztítva a szegélye.
A mandolin: gyönyörű külső, könnyed, légies az egész. Nagyon-nagyon elegáns a festés, szépen látszik a fenyő erezet a fedlapon, az ovális lyuk szegélye meg egyszerűen szép. Kézbe véve feltűnik, hogy bazi könnyű az egész. Lemérve: 850g (a hangszedő jack-aljzatával együtt), a Fender mando 1150g... A menzúrája 1-2 milliméterrel rövidebb, mint a Fender-é. Nagyjából egyforma érzet, a Kentucky nyaka talán kissé vastagabbnak tűnik.
Hang: nagyon szeretem azt a kicsit tompa, mélyről jövő fahangot, ami ebben is benne van, és ez biztos, hogy a hanglyuk miatt van, ugyanis még a régesrégi csehszlovák mandolinban is megvan ez. A legpozitívabb az egész hangszerben, hogy érzékeny a fedlap (a Fenderhez képest legalábbis ég és föld), "válaszol" a pengetésre, szépen rezonál.
És aztán jobban megnézve jönnek a gondok. Nem tudom pontosan behangolni, másznak a húrok. Érdekes, mert oktávpontos elvileg, mégis behangolom és egyből elmászik pár húr. Abban reménykedem, hogy ha lecserélem a húrokat, javul a dolog, mert egyrész régi húrok, másrészt meg mindegyik húr olyan 6-8 hurokkal van felcsévélve a kulcsra, össze-vissza, szal is engedhet. Vagy a hőmérséklet és páratartalom, napokig egy dobozban volt, aztán betettem a napsütötte forró kocsiba, végül itt van az esős párás időben a hűvös lakásban. De ha alapból nem lehet behangolni, akkor szarban vagyok. Kulcscsere, vagy mittomén, még meglátjuk.
Pálca nincs a nyakban :-( és van egy S alak a nyakban, amitől kicsit lesápadtam. AholA nyak elhagyja a testet, ott egy kissé lefelé tart, aztán az 5.-7. bundtól megy visszafelé. Na ez itt gond lehet, sztem irány egy hangszerész. Ezen kívül az illesztés is fura, vagy levegő van a lakk alatt, vagy felpattogzott egy szakaszon, vagy utlag javítva lett, bár ez esetben nagyon finom javítás. Erre is kíváncsi lennék, hogy mit mond rá egy hangszerész. Ha rá tudok zoomolni, akkor lefotózom, hátha meg tudjátok mondani, hogy mi a gáz.
Ennyi. Egyébként ha letekintünk a hamisságtól, akkor nagyon kellemes, egész gyors nyaka van, és a pengetés hangját tökjól kihangsúlyozza -szerintem- a hanglyuk, így olyan ritmikusabb, perkusszívabb a játék, persze ebbe a vastag kicsi jazzpengető is elég nagy szerepet játszik.
Hangolódásra mi a vélemény?