Jólvanna dolgozom.
Szóval; hétfőn du/este leszedtük, mert attól féltem (beigazolódott jogosan) hogy hiába a hosszú távú jóidő ígérete; ha tovább hagyom annyira betöppednek a bogyók, h. mikrovinifikációs tétel lesz belőle.
Az előzetes mérések igéretes cukorfokot jeleztek; én pedig szárazbort akartam mindenképpen, nem kiugró alkohollal.
A termés tökéletesen egészséges volt, a kipucolt fürtzóna könnyű és gyors szüretet eredményezett.
Bemutatkozott a kézi hajtású zúzó-bogyózónk is ami remekül dolgozott; a töppedt, aszus szemeket is leszedte a kocsányról, kisebb gond volt, hogy szépen maradtak egész szemek - nem roppantott össze mindent. (a hengereken állítani fogunk)
A kb 30 % töppedt szem miatt 24 órás áztatásra rendezkedtem be; a bogyók feltáródását kis pektinbontó enzimmel segítettem meg. Rögtön zúzás után 19,5 MM volt a cefre, (ami másnap már 21; ma reggeli utóprésmustnál 22.4re kúszott) amit tetejére szórt borkénnel védtem az oxidációtól.
Tegnap hosszú és kíméletes préselés; kosaras prés szétszedve - lazítás újra préselés; ma apám mégegyszer megteszi ezt - küzdünk hogy meglegyen 1 hl. (90 körül járunk) ez kb 97 db termő tökéről jött le; talán picit alulterheltem; de aug. közepén nem nézett ki ilyen bíztatóan az idő. (Ha újra csinálhatnám: 20%al több fürtöt hagyok; és egy héttel később szüretelek)
Jelenleg a must koracélban üllepedik (~ 25mg/l kén) és hűtésre én egy sajátságos módszert alkalmazok; letisztított pillepalackok amikben jéggé fagyasztott víz van (kb 8 db) hűtik a lét a jobb üllepedés elérésére. Ma este az üledékről lefejtett must kerül be a hordóba; de sajnos úgy tűnik az oremusos gönci (135 l) nagy lesz.
A fajta Cirfandli;ami egy kései érésű (olasszal egyidőben) ennek ellenére volt szept. 25-én 21 a mustfok. Savat, ph-t nem tudok; erjedést spontán tervezem; se fajélesztőt, se tápot nem adok. Alamsavbontás esetleg spontán - beltartalom és kóstolás függvényében.
Idén még két fajával próbálkozom; Chardonnay és Rajnai - ezekről is beszámolok majd.