Szia!
Arra azért figyelj, hogy lehetőleg ne gyorsan, "zajosan" forrjon meg a bor, mert akkor eltávoznak belőle az illatanyagok. Szerintem próbáld meg csapvíz-hideg ronggyal leteríteni a ballonokat, és naponta (eleinte fél naponta) cserélni. Minnél lassabban erjed, annál jobb. Ha csak "csetteg" azaz éppen hogy forr, az a legjobb.
Ha megforrt, akkor le kell kénezni. Erre legegyszerűbb a porított borkén használata. A kén "lehúzza" a seprőt az aljára (kb. egy hét alatt), és akkor lehet lefejteni. Utána hagyni kell még állni két hónapot kb. és akkor megint lefejtheted. (Finomseprős érlelés.) Két fejtés általában elegendő.
Ne öntsd fejtéskor, hanem egy vékony slaggal szívd át másik kannába - ballonba. Sem a kannában, sem a ballonban nem fog igazán "érni" legfeljebb némi palackérésről beszélhetünk. Érni hordóban tudna, akkor kap egy "ászok" ízt, és a hordó pórusain át bejutó levegőtől enyhén oxidálódik. Ez üvegballonban kizárt. Mostmár tudod: reduktív technológiával készítesz bort.
Fontos! Forrás utáni fejtéskor (és azután se) semmi hézagja ne maradjon a kannának! Ha levegőt kap a bor, megtörik. A garázsban nem elég a "hüvi" jobb lenne, ha 12C-15C fok körüli hőmérsékleten tudnád tartani.