Jeremiás 23,30-33:
Azért ímé én a prófétákra támadok, azt mondja az Úr, a kik az én beszédeimet ellopják egyik a másikától.
Ímé, én a prófétákra támadok, azt mondja az Úr, a kik felemelik nyelvöket és azt mondják: az Úr mondja!
Ímé, én a prófétákra támadok, a kik hazug álmokat prófétálnak, azt mondja az Úr, és beszélik azokat, és megcsalják az én népemet az õ hazugságaikkal és hízelkedéseikkel, holott én nem küldtem õket, sem nem parancsoltam nékik, és használni sem használtak e népnek, azt mondja az Úr.
Mikor pedig megkérdez téged e nép, vagy a próféta, vagy a pap, mondván: Micsoda az Úrnak terhe? akkor mondd meg nékik azt: mi a teher? Az, hogy elvetlek titeket, azt mondja az Úr.
A keresztény hittérítés Pál önjelölt apostolságával kezdődik. Ha Pál küldöttségét (Jézus feltámadásáról kellett volna bizonyságot tennie királyok és népek előtt) nem is vonjuk kétségbe, de hogy tanításra és gyülekezet szervezésre nem volt elküldve az leveleinek tartalma alapján is meglátható. Ma a keresztény gyülekezetek írástudói, papjai és elöljárói szinte kivétel nélkül Pál leveleinek téves tartalmával teszik hiábavalóvá az Isten beszédét. Szeretetről való kenetteljes beszédeikkel hízelgik be magukat a keresztények szívébe, és ugyanúgy önjelölt küldöttséggel lépnek fel feléjük, ahogy Pál apostol a korabeli gyülekezetek felé. Egyik írástudó a másiktól veszi a beszédeit, ha nincs más akivel igazolhatná mondanivalóit, akkor Pál írástudói beszédeit veszi át magyarázatul.
Mik Pál apostol által összekötözött terhek, amiket az Úr nevében a keresztények vállára vet, és amit a korunk írástudói is ráhízelgik a népre?
1. Egyházi szervezetük és elöljáróik életének fenntartása
2. Elméleti problémákkal ködösítik el a keresztények Istennel való kapcsolatának a kialakítását ezek:
- hitnél való megállás, hogy a közvetlen Isten ismeretet az elöljárótól kaphassák
- a test kárhoztatása, hogy ne a hamisságok leleplezésével foglalkozzanak
- az engesztelő áldozat általi büntetés eltörlés, hogy ne közvetlen bocsánat után futkossanak, még kapcsolatba kerülnek az Istennel
- a gondolkodás, a bölcsesség, a megértés elutasításával illetve földivé és ördögivé tételével eleve elzárják a kaput a keresztényeknek az igazság keresése és megismerési lehetősége előtt
Pál apostolon túl felmerülő egyéb elöljárói terhek, amik nem az Istentől származnak:
- a Mózesi törvények és rendelkezések újra érvényesítésével (el nem töröltetettségére való hivatkozással) szinte az összes ószövetségi teher bármelyikét a kőtábla helyett az ember szívébe íratással bármilyen összetételben kötelezővé teszi