Sziasztok!
Tavasszal kaptam egy-két tanácsot, és ígértem, hogy beszámolok lakóautós izlandi tapasztalatainkról.
Röviden: nekünk nagyon bevált.
Közelebbről még sosem volt szerencsénk ilyen járműhöz, úgyhogy amikor a kölcsönzős srác úgy éjfél tájban fél órában összefoglalta az összes tudnivalót, nagyon féltünk, hogy nem tudunk mindent megjegyezni. Aztán hamar rájöttünk, hogy nem ördöngösség a dolog, és a második napon már minden (pl. víz töltés / ürítés...) rutinszerűen ment.
Amiért nagyon jónak találtuk a dolgot, az:
- nagy rugalmasság az útirány és időbeosztás alakításában - nem kell szállást foglalni, bármikor érkezhetsz és indulhatsz
- az étkezések megoldása egyszerű és viszonylag olcsó - ahol van bolt, bevásárolsz, mivel van hűtő, romlandót is tudsz tárolni, ott és akkor állsz meg enni, ahol és amikor csak akarsz, és főzni is lehet
- viszonylag sok esős, szeles napunk volt, és néha jó volt napközben is kicsit visszahúzódni a "lakba"
Az ára meglehetősen húzós, de számításaim szerint mondjuk ha négyen vagytok, akkor az autóbérlés + szállás megoldás kb. ugyanennyiből jön ki. A kölcsönző honlapja: www.geysir.is
Azt meg kell vallani, hogy a lakóautó sokmindenre nem képes, amire egy terepjáró, vagy akár egy egyszerű személygépkocsi. Eredetileg az F208-on beterveztük Landmannalaugart, de Dyrhólaey néhány kilométeres földútja, aztán pedig Dettifoss-nál 60km a 864-esen (ami nem F jelzésű) lebeszélt minket a kalandról. Az egész építmény minden kátyúnál és útbordánál úgy rázkódott, hogy azt hittük, mindjárt szétesik. Szóval ebben a verzióban Landmannalaugart csak busszal javaslom, sajnos nekünk végül már nem fért bele a 10 napba.
Néhány tipp (persze mindenkinek más tetszik):
- Mi sokat voltunk uszodában, pl. Geysir-nél a kemping árában (itt éppen a kempingben álltunk meg) benne van az uszoda is, és nagyon klassz az olajos tapintású hupikék/zöld vízben fürdeni. Akureyriben pedig komoly úszómedence van és vízicsúszda, ami először 15 fokban kihagyhatóank tűnt, de a gyerekek végül nagyon élvezték, és semmi bajuk nem lett. Minden uszoda a szabadban van, de a hűvös idő ellenére senki nem lett beteg, olyan tiszta a levegő (és a víz), hogy képtelenség megfázni.
- Jökulsarlón gyönyörű, befizettünk a kétéltűre is, de szerintünk ennek nem sok értelme volt. Az utóbbi években olyan sokat húzódott vissza a gleccser, hogy ma már nem fér bele a túrába elmenni egészen a közeléig, így meg nem látni sokkal többet, mint amit a partról is lehet.
- Vigyázzatok, hogy ne töltsetek nagyon hosszú időt a kénes gőzök környékén, mi az egyik helyen másfél órát sétáltunk, és négyőnkből hárman rosszul lettünk (hasfájás, fejfájás), pár óra kellett hozzá, hogy elmúljon a hatása.
- A repülő fejenként mindenestől kb. 70 ezerből jött ki (márciusban vettem meg augusztus elejére). Sky Europe reggel Koppenhágába, itt városnézés (vonattal pillanatok alatt be lehet jutni), este tovább Iceland Air-el. Vissza ugyenez.
Az egyebeket előttem már sokan elmondták.
És még csak annyit, hogy mi is le voltunk nyűgözve!