Ja! Én már lassan egy éve ezen gondolkozom, hogyan lehetne megoldani a 60 méteres filmfutást. Tegnap éjjel el is képzeltem valahogy, de nem volna könnyű kivitelezni. Az én elméletem szerint nem fogaskerék vinné át az erőt, hanem egy külön kis motor hajtaná a továbbítást, amit felvételenként külön kéne kapcsolgatni. A kapunál a kamera eredeti továbbítója hajtana, és egy eredeti 15 m-es kazetta tetejét fúrnám ki kétszer a bejövő és a kivezető filmszalag számára. (Ha a kamera nem felnyitható 60 méterre, akkor annak a tetejét is ki kéne fúrni kétszer, ami már macerásabb.) A tároló két vakupapuccsal csatlakozhatna, az egyik orsót pedig meghajtaná a villanymotor, aminek olyan volna az ellenállása, hogy amíg nem továbbít a kamera kapunál lévő hajtója, addig nem bírná húzni a filmet, amikor viszont fut a kamera, akkor bírná tekerni. És már csak a fényzárást kéne megoldani.
Lehet, hogy ijesztőnek hangzik, de lényegében ugyanígy oldották meg Kardos Sanyi Résfilmjének a forgatásán, ahol egy célfotókamerát kellett átépíteni ugyanígy, hogy képes legyen egész filmtekercset áthajtani és befogadni egy kis pár centis csík helyett. Ott is külön kellett kapcsolgatni a továbbítómotort és működött a dolog. A különbség annyi volt, hogy ott egy kameratechnikus fabrikálta, nem én :O)
Szerintem írjunk ki pályázatot egymás közt a tervre, és a legjobbat majd együtt kivitelezzük :O)