vizinikk Creative Commons License 2006.09.20 0 0 77

twist: én nem vagyok járatos a költségvetésben, mert nem vagyok pénzügyes, bár a jogszabály(oka)t - minden évben van egy új - nemegyszer láttam, és kerestem is benne, mert más jogszabályok hivatkoznak bizonyos pontjaira.

azt viszont tudom, hogy év közben nem lehet tudni, mekkora a hiány, mert a bevételeket legfeljebb felbecsülni lehet, pontosan kalkulálni nem.

nyilván nem ő tudhatta csak egyedül ezt, hiszen ő sem pénzügyes, ezt még a legilletékesebb, a pénzügyminiszter sem tudja pontosan, az előbb említett okok miatt. Az adó- és áfacsökkentésre nem tudok mit mondani.... az autópályáról viszont azt gondolom: lehet, hogy növeli a deficitet, viszont megmarad, és hosszú ideig használható, bevételt is hoz, tehát nem gondolom, hogy káros lenne az országra nézve a megépítése. A hitelt viszont a zrt nyilván vissza fogja fizetni- ez feltételezhető.

A megszorító csomag több elemére én is fújok: nevezetesen a vizitdíjra: szerintem elsősorban azt az egész országot átfogó rendszert kellene kiépíteni, ami azonnal tudhatóvá tenné, ki fizet járulékot és ki nem. A vizitdíj meg már csak azért sem lesz sikeres, mert nagyon sok a kivétel, tehát ebből megint csak nem lesz jelentősen több bevétel.

A vállalkozók elsíbolt adóit én valóban súlyosnak gondolom: az azért nem a legjobb, hogy az adóbevételeket összesen ne egészen másfél millió embertől szedik be, és én ezt gondolom a gazdasági gondok legfőbb okának, bár azt is elfogadom, hogy ezek az adók túlságosan magasak, és bizonyos vállalkozókat a csődbe viszik.

A közszolgákról inkább nem írnék, mert ezt nem tudnám elfogulatlanul tenni, hiszen magam is az vagyok. Elég rossz is volt az, hogy a 12 évig elhalasztott béremelést kiáltották ki az államcsőd legfőbb okának akkor, amikor a fidesz alatt a tudományos kutató - több egyetemi diploma, több évtizedes munkaviszony és tudományos kutatás - bruttó bére kétszázezer forint volt.

Egyelőre ennyi - mára már kikészült a szemem - holnap folytatjuk, addig jó éjt mindenkinek.

Előzmény: twist (71)