Bálint3 Creative Commons License 2006.09.18 0 0 11468

A leander levelein a mellékelt képeken látható elszíneződés jelent meg még tavaly nyár végén. Fogásra mintha a levelek elhaltak volna, de ezt cáfolja, hogy a pajzstetvek vígan szaporodnak rajta. Az új levelek egyre kisebbek lesznek és pöndörödöttek deformáltak, a korábbi 20-25 cm. helyett csak 3-6 centisek. Ennek ellenére szép új virágokat hoznak. Tavasszal kevés tőzeget és marhatrágyát kaptak és kéthetente Substrallal locsoltam. A virágkiállításon kérdeztem, hogy mi lehet ez, három nő gombabetegségre tippelt, három férfi .határozottan atkára. Az atkáról ezt olvastam: “apró, 0,5- 1 mm körüli, kézi nagyítóval már jól látható, különböző színű, négy pár lábú, pókszerű rovarok, szúró-szívó szájszervükkel a növények zsenge, tehát a csúcsi (legfiatalabb) leveleit szívogatják táplálkozási céllal”. Ilyet még nagyon erős nagyítóval sem észleltem. Csak Biolával permeteztem, de az nem ért semmit.

Van valakinek tippje mi okozhatja ezt az elhalásra emlékeztető ezüstös elszíneződést és a satnya növekedést. Előre is köszönöm.