t3v3d3s Creative Commons License 2006.09.17 0 0 3342
forma: vasedény, vagy pécsett tudok lelőhelyet mondani.

stahl:
Citromos madeleine

Hozzávaló:
2 db tojás, 10 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg liszt, pici só, 10 dkg felolvasztott margarin
Előmelegítem a sütőt 190 fokra. Aztán felütöm a tojásokat, majd hozzájuk teszem a cukrot, és robotgéppel 3-4 perc alatt alaposan habosra keverem őket.
Amikor már szép habos, a liszthez hozzákeverem a csipet sót, majd a tojáshabhoz reszelem a citrom héját. Ekkor előveszek egy fakanalat és széles mozdulatokkal a tojáshabhoz forgatom a lisztet, végül hozzáforgatom az olvasztott margarint is. Ezzel el is készült a sütemény tésztája.
Ekkor vékonyan kivajazom a madeleine formákat, majd a tésztával együtt beteszem őket a hűtőbe fél órára.
A pihenő idő leteltével a tésztát kiskanállal kiadagolom a formákba és 190 fokon 10-12 perc alatt aranybarnára sütöm őket.

nlcafe:

Madeleine

Hozzávalók:
4 tojás
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
késhegynyi szódabikarbóna
13 dkg vaj
13 dkg rétesliszt
a formák kikenéséhez zsír vagy sütő spray
Elkészítése:
Az egész tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és a szódabikarbónával fehéredésig keverjük. A puha, de nem olvasztott vajat apránként beledolgozzuk, végül a lisztet beleszitáljuk. Kicsi kagylóformákat vékonyan kizsírozunk vagy sütő-spray-vel a belsejüket befújjuk, és annyi tésztát töltünk mindegyikbe, hogy a feléig érjen, mert a tészta sütés közben megnő. A formákat tepsibe ültetjük, és 200 fokos sütőbe tolva 10 percig sütjük. Utána a lángot 180 fokosra mérsékeljük, és a tésztát tűpróbáig, de csak aranysárgára sütjük. A tészta széleit még melegen, késsel meglazítva a formából rácsra vagy deszkára csúsztatjuk, úgy hagyjuk kihűlni. Fémdobozba zárva egy hétig is friss marad.
Előzmény: zsborg (3341)