Akkor egy kicsit bővebben a direkttermő szőlő - oltvány - filoxéra kérdéskörről.
Európában a filoxéra (szőlő gyökértetü) ismeretlen betegség volt. Amikor amerikai fajtákat kezdtek behozni európába próbaképpen a XIX. században, akkor behurcolták a filoxérát is, amely amerikában a szőlő leveleit károsította, az amerikai fajták gyökere ellenált a kártételnek. Az európai fajták levele volt ellenálló a filoxérával szemben, ellenben a gyökérzetet olyan súlyosan károsította (főleg középkötött-kötött talajon, homokon nem él meg), hogy az európai szőlőállomány szinte teljesen kipusztult a hatására.
Akkor vezették be az oltvány-telepítést, azaz amerikai gyökérre oltanak európai vesszőt. Így mind a gyökér, mint a levél ellenállóvá vált, és a filoxéra gyakorlatilag el is tűnt azóta európából.
Az amerikai szőlők (Delavare, Noah), amelyek alapjául szolgáltak az oltványnak, termést is hoztak időközben. (Közvetlenül az oltványalapanyagról származó szőlő, innen a direkttermő kifejezés.) Ez tényleg úgy erjed, hogy metilalkohol is keletkezik, amely tényleg káros az egészségre. Ebben a topicban is volt polémia arról, hogy mennyi metilalkohol keletkezik, és hogy mennyi bort kell ahoz meginni, hogy ez tényleg káros legyen. Akkor a hívők azt mondták, hogy ez nem is káros mennyiség.
Ennek ellenére Magyarországon az ilyen borok forgalombahozatala tilos.
---
Lisztharmat, perenoszpóra rezisztencia faktorokkal bíró szőlő egészségkárosító hatásáról én még nem hallottam.