Azt hittem, csak bizonyos Nikonosok és bizonyos Canonosok szoktak egymás torkának esni ilyen topicokon :))
Az én választásom, amire középtávon, hosszútávon gyúrok: DSLR + legalább közepes minőségű, alkalmi vétel obipark 16 és 450 mm ekvivalens között, plusz egy gyors működésű ultrakompakt, ami használtan lesz vételezve. Utóbbit bulifotóra és viccelődni használnám, és tesztelni a kompozíciós képességeimet (mit tudsz kihozni a gépből). Emiatt még az is lehet, hogy fix obis gépet választok, ha jó lencséje van. (De mivel ilyen nem nagyon van, csak őskövületek között, valszeg inkább 3x optikai). Így minden igény ki lesz elégítve... Ja, és a kompaktnál nem ragaszkodom a sok megapixelhez, mert zajnövelő és dinamika-csökkentő hatása bír lenni.
Egyébként a mostani felszerelésem bőven felsőközép-kategóriásnak tekinthető, de - és az index fórumon is nyomul ilyen fotós - a fél karomat eladnám pár képért, amik a Fotozz.hu-n láthatók, és nem-csúcs kompakt géppel készültek. Valószínűleg nem lehetne belőlük 20 centiről nézhető A3-as lepedőt nyomni, de van valami bennük, amit én a tükrös, fémvázas, nagyon nagy dinamikájú gépemmel se tudtam eddig összehozni soha.
A DSLR vs. kompakt vitához: ezelőtt Minolta 7Hi-t használtam, imádtam a képeit. Most 7D. Van tehát összehasonlítási alap - a tükrös szinte minden körülmények között péppé veri a bridge-t képminőségben, holott a különbség névleg 1 megapixel. De ez csak pixelvadászoknak érdekes...
Úgyhogy ki ilyen, ki olyan géppel... de menjünk fényképezni :)