advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.08.30 0 0 1587

Hát, a modern jogállam fenesége, hogy felelősnek kell lennie mindenért, még az Istenítéletért is. :-))

Amit hozzátennék: maga a vihar egy tipikus vis-maior volt, és őszintén gondolom, hogy a meteorológiai előrejelzések ismert és elvárható pontosságának tükrében az ország legnagyobb köztéri rendezvényét ezekre alapozva - és ilyen, most már valóban megtörtént tapasztalatok nélkül - nincs az az ember, aki meg merte volna kockáztatni, hogy lefújja. Én sem tettem volna.

Ami viszont kiderült: a riasztási-szervezési szisztéma egyértelműen olyan volt, hogy ha valóban érdemi adatok ténylegesen rendelkezésre álltak volna bármilyen súlyos problémáról (ötven terrorista éppen táraz be egy alagsorban stb..), akkor azok sem jutottak volna el az illetékesekhez, akik meg amúgy sem hoztak volna döntést, mert el sem voltak érhetők.

A tűzijátékot szervező cég a tűzijátékot szervezte, nem mondjuk a Körút kiürítését, ez egy állami rendezvény volt, a Főváros területén. A fővárosi védemi bizottság igazán döntésképes vezetője - a főpolgármester - el sem volt érhető, ahogy a kancelláriaminiszter, és általában a tényleges döntéshozatalra jogosult, intézkedésre potens emberek sehol nem voltak. Az egészet ötödrangú gyalogkakukkokra bízták, akik egy hirtelen eseménynél jószerént intézkedési joggal sem rendelkeztek volna.

Az ország lakosságának kb: 15%-a volt az utcákon, erre az illetékesek még a mobiljukat sem tartották bekapcsolva. Az OMSZ már egy hete pampogott arról, hogy rossz idő lesz, megítélésem szerint a Demszkynek és Szilvásynak (vagy megbízottjuknak természetesen) nagyjából 10 percenként kellett volna folyamatosan érdeklődni, hogy áll a vihar, de megkockáztatom, amikor délután már nyilvánvaló volt, hogy el fogja érni a térséget egy valóban erős front, akkor akár direkt megfigyelőszolgálatot is rögtönözni kellett volna. Érdeklődést kellett volna tanúsítani a kötelességükként előírt feladat iránt. De nem tették.

Az áldozatok nem emiatt vannak, én is úgy gondolom, hogy a dolog bekövetkezett volna - de nyilvánvaló, hogy nem tettek semmit így sem a megelőzésére, és az is nyilvánvaló - ahogy már írtam - hogy más, valóban megelőzhető eseményekkel szemben sem történt volna lépés. Felelőtlen, lusta, hanyag nemtörődömséget látok, a felelősség sikálása meg egyenesen gyomorforgató.

Ez a véleményem.

Előzmény: Logofet (1580)