ikaljan Creative Commons License 2006.08.30 0 0 377

De hogy támogatnám a tömeggyilkosokat??? Valószinüleg annyira, mint te. Vagy még annyira se.

Bocs, egy kicsit durván fogalmaztam. De konkrétan Algéria esetében 91-ben (és utána) az algériai kormány közvetlen katonai és pénzügyi, és elsősorban diplomáciai segítséget kapott Franciaországtól és az USA-tól.

Konkrétan arra kapta a segítséget, hogy megsemmisíthesse a választások eredményeit, betilthassa a pártokat.

Persze az ilyen esetek többségében mindig az a válasz, hogy de ha nem csináljuk, akkor még rosszabb lett volna. (mert jöttek vón az iszlamisták, akik aztán....) Algéria esetében azonban eza magyarázat sajna azért nem áll meg, mert a 99-től folyó események, azt mutatják, hogya FIS-sel (és az AIS-sel) lehetett tárgyalni, és nem csak egy választásra, de hosszú távon érdekeltek a demokratizálásban, és a békében.

A ciki a dologban, hogy ha Franciaország és az USA nem támogatja teljes mellszélességgel 91-ben a szoci diktatúrát, és a választások eredményeinek megsemmisítését ( népakarattal szemben) a polgáháború valszeg nem következik be. A GIA néhány száz fős brigádjai valszeg akkor is robbantgattak vón, de ez kontrollálható lett volna. (Mint ahogy 99 után, nagyjából másfél év alatt szét tudták verni a GIA-t)

A GIA egyébként nem a FIS-ből vált ki, ez egy független, a 1989-től működő (valóban szélsőséges és terrorista) szervezet volt. A háború előtt a FIS egyetlen egyszer került fegyveres összetűzésbe a kormánnyal, amikor 88-ban csináltak egy békés kormány ellenes tüntetést (több más párttal együtt), és a hadsereg a tömegbe lőtt.

Ha a terroristák minket lőnek, ölnek, rabolnak el, robbantanak, akkor is ők a mi áldozataink, akiknek más eszköze nincs a frusztráció levezetésére.

Ezt senki nem mondta. Ne kavarj. Azt állítottam, hogy az egész Közel-keleti iszlamizmus probléma félreértése miatt a Nyugat folyamatosan rossz döntéseket hoz. Olyan szereplőket támogat, (méghozzá maszívan), akik ellenérdekeltek a terrorizmus felszámolásában (de nem a terroristák elleni harcban), viszont a terror elleni harcra hivatkozva elnyomnak mindenféle demokratikus folyamatot (és nem egyszer népirtanak is).

Megjegyzem ugyanilyen hibás - és szintén akadályozza a terroristák kiszűrését, és a mozgalmak szétverését a muszlim bevándorlók kezelése is. Erről szerintem a másik topicban már részletese írtam (ld. Metin Kaplan esete Törökországban, vagy éppen a francia ügyek)

Az, hogy ezek a hibás döntések téves helyzet megítélésen, ostoba előítéleteken, alapulnak, esetleg részben vagy egészében tudatos és szándékos manipuláció következményei... már megint más tészta.

Megjegyzem eredetileg az volt a kérdésfeltevésem, hogy mit szóltok ahhoz, hogy az USA polgárok jelentős része nürnbergi típusú törvények meghozatalát szeretné...

Előzmény: Törölt nick (372)