na máááár. Hol vagyok én arab szakértő?... elvileg tudom én ezt, de ezt a 11 napot igy most nem tudtam volna pontosan felidézni...dehát nekem akkor is furcsa!!! mit fognak ezek csinálni tényleg, ha nyárra esik majd...
na jól van, most hogy így megfeddtél, utánanéztem pontosan, és ezeket találtam kb.:
A Hidzsra naptár 9. hónapja a Ramadán, vagyis a böjti hónap. A mienktől való eltérés abból adódik, hogy ez a naptár a Hold Föld körüli keringését használja fel az idő mérésére nem a Napét, mint a mienk, ezért rövidebb a övéké.
A Ramadánnak akkor van vége, amikor megpillantják az ujhold utáni napon az első kis holdsarlót.
Ez azért jó,mert ugye vannak azért földrajzilag egymástól elég távol eső muszlim országok, tehát itt ez eltérhet napokkal is, de manapság a TV, ilyenek idejében már megoldódott ez a dolog, egységesen ugy tudom, hogy Mekkát szokták alapul venni...
Hogy miért is tartják a Ramadánt? Ekkor érkezett Allahtól a Korán Gábriel arkangyal segítségével (és Szíriában Boszrában térdelt le az a teve, amelyik oda hozta a Korán egy példányát... láttam a nyomait...hehe...:)).
A Ramadánnak tulajdonképpen 2 célja van:
1. hogy napnyugtáig le tudják küzdeni a testi vágyakat,
2, a jómóduak is átérezhessék milyen a szegények problémája az éhezés.
na igy valamit szépítettem? :)) nagyon szigoru vagy HBBBB. mehetek aludni? leragad a szemem... :)))
És még a krakkói programot is össze kell raknom....
Ja, azt is találtam még, hogy legközelebb 2010 után esik nyárra a Ramadán.