Na, megjöttem...
És továbbolvasva láttam, hogy többen is megválaszoltatok Okusabának.:-)
A. továbbra sem akar fórumozni, így hát nekem kell bepötyögnöm egy ramadános élményt tavalyról:
Tunéziában voltunk októberben, a ramadán második felében. Sousse-ból terveztünk egynapos kirándulást Bizertébe és a Cap blancra, Afrika legészakibb pontjára. A kirándulás sikerült is, tök szép volt, még fürödtünk is valami elhagyatott sziklás tengerparton, majd hazaindultunk Bizertéből menetrendszerinti buszal Tuniszba. Ahogy kezdett alkonyodni, úgy lettek egyre türelmetlenebbek az autósok (buszosok, biciklisek, stb...), iszonyatos tolongás volt a bevezető úton. 3 sávban 5 autó meg hasonlók. Igaz, a mi buszunk is tépett rendesen.;-) Ahogy beértünk az északi buszpályaudvarra, leszállt az este, a müezzin (vagy müzzien?:-)) elmondta nekik, hogy idő van. És egy szempillantás alatt kiürült Tunisz! Félelmetes, meghökkentő és egyben bizarr is volt. Adva van egy milliós város, ott állunk az egyik legforgalmasabb útján a Bardo múzeum és a főpályaudvar között valahol félúton egy 2x háromsávos út szélén a villamosmegállóban, és... és sehol semmi! A villamos, a városi busz ramadánkor sötétedés után még 2 vagy 3 óra hosszat nem közlekedik... Egyszer egy topikba azt írtam, hogy Hurghada olyan város, ahol csak beton van meg turista. Nos itt még az sem. Totál szellemváros.
Aztán egyszer csak, mintegy a semmiből, előtűnt egy taxi! Igaz, nem égett a tetején levő lámpácska, igaz, már ült benne egy utas, de mégis megállt. El is vitt minket a déli luázsállomásig. A felesége (barátnője, titkárnője, anyja vagy más hölgy) kétpercenként hívta, hogy illene már hazaténferegnie.:-) A luázsállomásnál már nem is vett fel több utast, húzott haza.
Utána meg még a luázsállomáson is dekkolhattunk, de az már egy másik történet...
Talán detty hasonlította a ramadánt a karácsonyhoz ha jól emlékszem... Szvsz tök igaza van. Nekem is olyan érzésem volt, mint amikor szenteste mindenki a családjával tölti az idejét a lakásban, az utcán alig-alig vannak. Hát a karácsonyi Bp egy csúcsforgalmas dugó ahhoz képest, ami Tuniszban volt...
Ami pedig a praktikumot illeti és más még nem írt róla: A vasúti- és buszmenetrendek megváltoznak, ritkábban járnak a luázsok is, általában a helyiek kevesebbet utaznak. Tehát ha valamilyen utazást terveztek egyénileg, akkor erre figyelnetek kell majd. Ja, és be volt zárva az összes alkoholos italt árusító bolt, ami egyébként évközben mindig nyitva van.:-(
Hosszú voltam, mint a mindenkori munkaidő, bocsi.
HB