Kedves Tibor (sz33),
Abban viszont megerősítettél (akaratlanul), hogy nem ösztönről van szó, hanem az agy tanulásáról.
Abban elvben azt hiszem egyetérthetünk, hogy az élő természetben az egyensúlyra való törekvés "törvénye" (dinamikus egyensúly) uralkodik. Mind az egész szervezet, mind azok részeiben a legkisebb egységig bezárólag.
Tehát, ahogy írtad a születés után a növekvő CO2, vagy a csökkenő O miatt felborul az egyensúly.Nem ertem hogy ebbol hogyan kovetkezik a tanulas.
A következő kérdésem: miért kell az újszülöttnek "azonnal" sírni??A feltetelezes az, hogy igy valosul meg a legzes. Ez valamifele "tul-reakcio" lehet az ujszulott szervezetenek reszerol, biztositva a legzest. Egyebkent bizonyos szazalekban mitosz, mert nem az esetek 100%-ban "sir fel" az ujszulott. Neha csak egyszeruen elkezd lelegezni.
Ja es elozoleg kerdeztel a csaszarrol. 70-75% -os csaszar arany USA-ban még nincs, de az a 25% feletti is abszurd modon sok. Hallottam hogy Braziliaban jott letre a 70% feletti csaszar arány, mert elterjedt hogy anyak nem akarnak szenvedni a szulessel, es egyszeruen kivagatjak magukbol a gyereket. Tehat nincs orvosi indikacio. USA-ban most kezdett ez lassan elindulni, remelem nem fog elterjedni amig aktivan praktizalok.
Amugy maga a folyamat ugy indult el (a magas csaszar arány), hogy orvosokat kezdtek perelni eloszor azert mert a gyerek agyserulessel szuletett, szellemileg visszamaradott, még jarni sem kepes, es rafogtak hogy ennek az oka az, hogy az orvos huvelyi szulest eroltetett, ahelyett hogy csaszarral "megmentette" volna a gyereket. Ugyhogy kerdeses esetekben az orvosok elkezdtek "inkabb csaszar" iranyvonalat venni. Ami tovabb nott azok utan, hogy sikeres perek voltak azert, mert Jozsika bukdacsol negyedik altalanosban, es biztos azert mert nem eleg okos es biztos azert mert a szulesz nem vagta ki anyukabol. Szomoru ez az egesz, de igy van. Mindenesetre en buszke vagyok hogy a csaszar szazalekom még mindig 14% korul mozog.
Gabor