"Nem értek egyet veled."
Én meg veled nem. Azért, ahogy érvelsz. Íme:
"A pályavasút személyi állományát - már amenyit ismerek közülük - egyáltalán nem tartom olyan aljas, gerinvtelen embereknek,... Véleményem szerint, felkészült, szakemberek."
Csakhogy a kettőnek az ég világon semmi köze nincs egymáshoz! Lehet valaki gerinctelenül is jó szakember vagy gerincesen is csapnivaló. A gerincességnek semmi köze a szakértelemhez.
Egyébként én is ismerek néhány vasutast, pályavasutast is és egy pillanatig nem csodálkoznék azon, ha nem mondanák a szemedbe a véleményüket -nem csak neked és nem csak rólad. Pedig adott esetben nem így születtek, nem így szocializálódtak, sőt néhány éve nem is így viselkedtek -ha tetszik, jóval többet engedtek meg maguknak. Akkor mégis mi történt? A válasz a másik téves felismerésedben van:
"Természetesen előfordulhat, hogy gyávák is vannak közöttük, akik nem merik megmondani a véleménüket, de szerintem a vasutasok közötti gyávák aránya, semmiben sem különbözik az orvosok közötti gyávák, vagy a tanárok közötti gyávák arányától."
Úgy látszik te az utóbbi öt évben nem beszélgetsz _vasutasokkal_. Vagy -az állítólag azonos arány miatt- más szakmákban is drasztikusan növekedett a "gyávák" száma. Mert amióta ezek a csövesek vezetik a mávot, amióta ez az embertelen szellemiség, a hozzánemértés, a vasútrombolás diktatúrája árad ebből a vezetésből (tisztelet a kivételnek -de azok nagyrészt már távoztak vagy ki lettek rúgva), azóta én nem csodálkozok, ha a _vasutasok_ inkább hallgatnak és csak maguk között beszélik meg a dolgokat.
Te is, a kialakult "szakmai" diktatúra bárrmely felsőbb körökben mozgó tagja is, de lehet, hogy még a közönséges földi halandó is, majd akkor várhatja el az öszinte véleményt, ha mindenki biztos lehet abban, hogy annak negatív következménye nem lesz. Ehhez viszont, a szakma, a tudás, de legfőképpen az _ember_ tisztelete kell(ene). Tehát nem a véleményt (esetleg?) a hátad mögött nyilvánítóknak kell megváltozniuk!