Ezt írtam frissen a nagytopikba, ebből az ide való rész:
Esztergom-Kertvárosba pontosan érkeztünk. Itt fotózás, jegyvétel, majd meg is jött a Bzmot+mellékkel a 32924-es komáromi személy, a pestiről velem együtt 4-en szálltunk erre át. A vonat elég szellős volt, csak "páran" lézengtünk rajta. A pálya 50-es egy darabig, de vannak 40-es részek is bőven, na meg még 20-10-esek is az árvíz miatt gondolom. Ami viszont érdekesség, hogy a menetrendben legalább 10 perc felesleges plussz van. Minden állomáson dekkoltunk, mert minusszal érkeztünk, nem értem ez minek kell? Szándékos vici tönkretétel. Hát a 4-esnél ezt már többször hallottam, de lehet benne valami. Útközben láttam elmenni a Bp-Süttő csuklós buszt is 3-4 emberrel Nyergesújfalunál, ami csak 55 perccel indult utánam Pestről, de azonos időben érünk Süttőre. Ebből jött a gondolat, hogy miért kell a régmúlt dolgaiból kiindulni, azaz miért nem lehetne a Süttő-Esztergom-Kertváros/Dorog szakaszt Bp elővárosába bekapcsolni? Tehát miért is a régmúlt de már elavúlt rendszert alapul véve kell bezárni a vonalat?
Folytás:
Tehát, azért mert egy vonal anno olyan funkciót töltött be, hogy a gyárakba vigye a környék munkásait, és ez azóta leépült, az még nem azt jelenti, hogy a vasútvonal nem alkamas funkciójának betöltésére, kvázi be kell zárni. Hisz az emberek azóta is dolgoznak valamerre, tehát akkor a vasúti személyszállítást az új igények felé kell terelni. Azaza mint írtam, egy olyan vasútvonalon, ahol a teherszállítás, és így a szolgálat is megmarad, miért nem lehet továbbra is megtartani a személyszállítást, úgy, ahogy azt igénylnék talán az emberek? Én a 4-es vonal teljes bezárása helyett jó alternatívának tartanám egy Düttő-Bp elővárosi vonallá alakítását. Azaz dupla Dezsők Dorogon ketté válnak, vagy E-Kertvárosban, és egy egyséhg menne Süttőre, majd vissza, normális menetrenddel, na meg egy 60-as pályasebességnél, de legalább akkor egy stabil lassújelmentes 50-essel. Mert azt is zsámításba kell venni, hogy a 2-es vonal felújítódik valamennyire, így a menetidő csökken, és így Süttő felé is csökken a menetidő, javúl az eljutás.
Tudom, ilyen dolgokat tervezni kell, na meg gondolkodni, és könnyebb csak egy tolvonással bezárni egy vonalat, ahelyett terveket csinálnánk, amiket megbeszélnénk a helyiekkel, hogy mit szólna ehez, mielőtt meglépnénk a végső dolgot. Persze, hogy ezt eddig miért nem tették? Ezt az illetékesektől kell kérdezni, hogy miért hagyták így tönkremenni a vasutat magyarországon, miért nem hamarabb gondolkodtak, és cselekedtek?