Kedves Gábor!
Téged idézlek, de ugyanazt mondom én is: Na most ezt en igy hiszem, mert igy kovetkeztettem erre, termeszetesen semmifele bizonyitekom nincs. Ugyhogy szabadon cafolhatod, a fentiek puszta megismetlesen kivul semmi anyagom nincsen.
Tehát, lássuk a medvét! A példa továbbra is a gazella.
Állításod: "Tehat a halal ellen tobb (sok) oszton letezik."
Állításom: csak 3 ösztön létezik: utánzás, félelem és kiváncsiság. Ebben a háromban minden benne van, ami egy állatnak szüksége van az életében. A gazellák közül csak azok tudtak szaporodni, amelyen gyorsan, kitartóan tudtak futni, valamint gyorsan reagáltak szükség esetén.
"MI TUDJUK, hogy az osztoneik azt diktaltak, hogy a halal elol menekuljenek (illetve tuleljek a kergetest)."
Mi tudjuk, hogy az öröklött ösztönnek (agyban tárolt programnak) megfelelően az agy automatikusan kapcsolja azokat az izmokat, amely a futást és a megfelelő oxigén ellátást kiváltja. Mivel az agy tanulékony, az emlékeket érzelmi alapon tárolja, a fiatal gazella valóban megtanulja, hogy mikor kell futni és mikor őrizheti meg nyugalmát.
Minden új és ismeretlen félelmet vált ki először és ezért nem ugrik le a szakadékba, amit később az öregek példamutatása alapján megtanul.
Biztosan tapasztaltad, hogy az emberek a saját anyjuk főztje a legfinomabb, azokat az ételeket szeretik legjobban amiket otthon gyermekkorúkban ettek.
Az emlős állatok kicsinyei a szopás után a szüleiket utánozva tanulnak meg enni és azt is, hogy mit kell, lehet enni.
Az "ételek", a fűvek illata, formája emlék formájában egész élete folyamán jelen van és magatartását vezérli. És ezért: "Nem esznek mergezo novenyeket,.."
Ha a fű ismerete nem tanulás, hanem ősrégi programozott ösztön lenne, akkor ugyancsak "szarba" lennének a növényevők, ha vándorlásuk következtében olyan helyre kerülnek, ahol a fauna eltérne a "programtól"!!
"Az ember volt az elso olyan eloleny, amely a halalt tudati szinten megertette."
Igen, de ez a megértés nem történhetett meg még a gagyogás előtt, vagyis az állati színten. Csak sokkal, de sokkal (pár százezer évvel) később.
Viszont az álom jelensége valószínűleg pár millió éves volt már ekkor is. Tehát az ébrenlét és az álom különbözősége már "állati" viszonyok között is tapasztalt állapot volt még az állatok részére is.
"Nem kotok idopontot, szellemi fejlodesi stadiumot az elmeletemhez. Akkor tortent meg amikor megtortent, amikor az ember kepes volt a halalt absztrahalni."
Azt azért ugye elismered, hogy a halál absztrahálásához egy bizonyos fejlődési stádiumot el kellett érni, ha nem is kötöd időponthoz, hiszen nem is lehet?
Abban viszont igazat kell adnod nekem, hogy az ébrenlét és álomkép megkülönböztetése sokkal primitívebb fejlődés fokon, sőt, a legalsón lehetséges. Részemről azzal bizonyított, hogy az állatok most is képesek erre. Ez az első lépcsőfok.
Akkor a következő (második) lépcsőfok nem a halál absztrahálása, hanem csak szét választása a két világ szereplőinek. Az álomban szereplők, akikkel már ébren nem találkozhattak nem halottak voltak, hanem valahol máshol éltek. Az előbbi mondat a leglényegesebb (szerintem) a vitánkban.
Miután az eltemetett halottak mellé élelmiszert, fegyvert tettek, a következő (harmadik )lépés a fejlődésben az lehetett, hogy kapcsolatot akartak felvenni a "másik világban élőkkel".
Csak ezek után fejlődhetett ki a "szellem" fogalma (negyedik fokozat), ami körülbelül a halálfogalmát is magával hozhatta, de nem törvényszerűen, mert az akkor még tulajdonképpen csak "átköltözést" jelenthetett és semmi rosszat. A "menekülésre" a halál elől nem volt semmi ok. Mondom én.
1. Az ember megertette a halalt (ez elsodleges kell hogy legyen). Tehat nemcsak atlepte a halott rokont vagy torzstagot es folytatta tovabb a hetkoznapi tevekenyseget, hanem rajott a halal mivoltara.
2. Ez kivaltotta a "menekulesi osztont", illetve annak a vágyát, hogy ezt hogy lehet elkerulni.
3. Valakik a torzsben jelezték, hogy el lehet kerulni, hiszen lattak a halott oregapjukat (álmukban).
Most mar csak azt kellett kitalalni, hogy "ki intezi ezt el". Ember nem. Allat nem.
Maradt az isten feltalasa (az egesz leegyszerusitve).
Ehhez mit szolsz?
Ha elolvasod mégegyszer a "másvilág születése" című fejezetet láthatod, hogy nem passzol az én elméletemhez. Azért vagyunk most itt, hogy kiki védje az igazát.
Védd Magad!!
Üdv. T.