Én is mindig lecipelés előtt közvetlenül szoktam metszeni, a helyhiány miatt persze.
Akkor már biztos nem nő rajtuk friss hajtás, tehát a gyenge fagy nem okozhat gondot.
Persze, a gyökereztetenkdő hajtásokat érdemes rajtuk hagyni tavaszig, mert késő ősszel, télen úgysem gyökereznének a levágott hajtások.
Idén viszont már augusztus elején metszettem egy részlegeset, hogy még idén időben elég erős új hajtások nőjenek, amelyek aztán jövőre már hamar kezdhetnek virágozni. És lehet, hogy ez jó ötet volt, mert már szépen előjöttek a új hajtások, és asszem, meg is fognak erősödni is erősödni rendesen, amire jönnek az őszi hajnali gyenge fagyok
Azért néha tavasszal kicipeléskor is igazítok még a növényeken. Szerintem a növény szempontjából tök mindegy a dolog, igazából csak praktikus szempontok számítanak.
Néhány növény nálam kénytelen elég melegben és világosban telelni, azokon már februártól nőnek idétlen friss hajtások. No azok hajlamosak a tavaszi fagyokbtól károsodni. Ha lég hűvősben telelnek a növények, akkor ilyen veszély nincs, akár bevitelkor vay kihozatalkor történik a metszés.
Most azon filózok, hogy esetleg a folyamatos metszegetés nem lenne-e jó megldás abbó a szempontból, hoggy akkor talán el lehet nyújtani a virágzászt, tehát a különböző időben metszett hajtásokon nem egyszerre jelennek meg a virágok.