caterina3 Creative Commons License 2006.08.18 0 0 892

Sziasztok!

Nem tudom, emlékeztek-e, késő tavasszal már panaszkodtam egyszer Nektek, hogy kipurcant három 15 év körüli (amúgy rezisztens, Augusztusi muskotály) szőlőtőkém egymás mellett.

E hét elején egy-két nap alatt tönkrement egy addig szépen virító és nem kevés termést hordozó, szintén 15 év körüli tőkém (nem ugyanott, hanem kb. húszméternyire attól a helytől, ahol a tavaszi kipusztulás volt). A dologhoz hozzátartozik, hogy múlt hét pénteken még semmi baja nem volt a szőlőnek, közben hétvégén kint volt a szomszéd (az ő telekhatára mellett van a szőlősorom), akire már az előző kipusztulásnál is gyanakodtam némiképpen, és hétfő-keddre a szőlő elhalálozott. Nem csupán a levelei hervadtak el, de a vesszők színe is elváltozott.

A talaj szélesen és mélyen átvizsgáltuk a tőke mellett, pajorról nem lehetett szó. Összesen egy nyamvadt, pici pajort találtunk, ez nem okozhatott kipusztulást véleményem szerint.

Hozzátartozik, e szomszéd mindig baromi irigy volt a szőlőimre (többször szóvá is tette más szomszédoknak ezt), mert az ő szőlői nem mentek semmire, az enyémek meg mindig gyönyörűek voltak (eddig, 15 éven át).

Szóval szerintetek van más magyarázat jelen esetben, mint hogy meglocsolta valamivel? Okozhat valami ilyen hirtelen kipusztulást nyár vége felé?

Előre is köszi a válaszokat:
Caterina