vartomol Creative Commons License 2006.08.18 0 0 1026

Nem vagyok fidesz-hívő. Tehát azzal, hogy az ún. jobboldali kormányok idején is így volt, nem vitatkozom. Mert így volt. Nem véletlenül neveztem virtuális jobboldalnak őket.

De még mesélek:

Dolgoztam az Auchanban is. Szigetszentmiklóson. Azt kevesen tudják, hogy ezeket az áruházakat nem a befektetők - jelen esetben az Auchan csoport - építi, hanem a "benszülött" beszállítók. Ahhoz, hogy egy magyar beszállító jelen legyen egy ilyen áruházban, polconként 1 millió forintot kell fizessen évente. 

Más: az Auchan csak és kizárólag 90 napos fizetési határidővel és korlátlan visszáru lehetőséggel köt szerződést. Beszállítják a túro-rudit. 3 napos szavidővel. Kb. 7-8%-os árréssel. 90 nap alatt 30-40 túró-rudi fordul meg, mire az elsőt kifizetik. 7%x30-al, 210-280% ot realizál az áruház a túró-rudi árából, mire kifizeti.

Hol kapcsolódik a magántőke az állami tőkéhez az Auchan esetében?

1. Úgy, hogy felrúgva minden szabályt a magyar kereskedelmi cégekkel szemben ilyen feltételekkel kereskedhet.

2. Az első 5 évben nem kell adóznia

3. Felveszi a munkanélküli központ segítségével a regisztrált munkanélkülit és 3 hónapig nem kell utána (ez pont a próbaidő) tb járulékot fizetnie. A 89. napon közlik a munkavállalóval, hogy nem felelt meg. A munkanélküli megint munkanélküli, az állam elbukott 3 hónap tb járulékot és az Auchan röhög a markába. Miközben a környéken tönkrement vállalkozások is a magyar állam nyakába szakadnak.

Abban vagy tévedésben, hogy nincs tisztán állami vs. magántőke. Az adó és tb járulékok az állam zsebébe mennek (mennének). A munkanélkülivé vált, agyontaposott fizikailag lepukkant állampolgár az állam költségvetését terheli a betegállománnyal és munkanélküliséggel. Az elbukott tb járulék és adó hiányzik. Miközben a magyar állampolgárok az adózott jövedelmükből extra profitot termelnek a rablótőkének.

Előzmény: advocatusdiaboli (1021)