Bimbum Creative Commons License 2006.08.18 0 0 190

Sterilizált roma nők tüntettek Ostravában Népszabadság •

Szilvássy József Pozsony

2006. augusztus 18.

Akaratuk ellenére sterilizált roma asszonyok tüntettek az ostravai kórház előtt. Eddig már négy esetben bírósági ítélet szól a jogtalan beavatkozásról.

Az uborkát sterilizáljátok, ne a roma nőket! - feliratú transzparenssel a kezükben tüntettek tegnap. az észak-morvaországi ostravai városi kórház előtt Köztük olyan roma asszonyok is, akiket akaratuk ellenére éppen ebben az egészségügyi intézetben tettek meddővé, többnyire a kilencvenes évek elején. - Huszonnégy éves koromban, miután megszültem a negyedik gyermekemet, az orvosok valamilyen idegen szavakat mondtak, s azzal hitegettek, hogy ha ezt megteszik, akkor többet nem kell óvszert használnom. Fogalmam sem volt, mit jelent a sterilizáció, hát aláírtam a papírt. Csak később döbbentem rá, mit tettek velem. Azóta a férjem elvált, mert ő több gyermeket akart, én meg egyedül, nagyon nehéz körülmények között tartom el a csonka családot. Súlyos depresszióban szenvedek, hiszen a gyümölcsfát is kivágják, ha nem terem - közölte az újságírókkal Natasa Botusová. Elena Gorolovát két, császármetszéssel történt szülés után tették meddővé az orvosok, habár nem egyezett bele a beavatkozásba.

Ő a tüntetést követően New Yorkba utazott, ahol az ENSZ székházában a nők mindenfajta megkülönböztetése ellen fellépő civil szerveződés (CEDAW) meghallgatásán számol be saját maga és sorstársainak megdöbbentő történetéről, s ismerteti azt a jelentést, amelyet civil szerveződések készítettek a csehországi és a szlovákiai romák sterilizációjáról.

Cestmír Sajda, a cseh szociális tárca államtitkára túlzónak tartja a dokumentumot. - Előfordulhattak ilyen sajnálatos esetek, de semmiképpen sem rendelet vagy központi szándék alapján. Legfeljebb néhány orvos felelőtlen magatartása miatt következtek be. A cseh kormány határozottan fellép a nők mindenféle megkülönböztetése ellen - jelentette ki.

Lapunk érdeklődésére Michaela Kubalová, a sterilizált csehországi roma nők jogi képviselője elmondta, hogy eddig négy esetben a bíróság is bizonyítottnak ítélte meg a törvénytelen meddővé tételt, de csupán bocsánatkérésre kötelezte az illetékes kórházakat, a felperesek által kért anyagi kártérítést nem ítélte meg, mert a több mint egy évtizeddel ezelőtt történt eseteket elévültnek minősítette. - Mi viszont fellebbezünk, akár a cseh legfelsőbb bíróságra is - hangsúlyozta a jogásznő.