Hát, ha hiszed, ha nem, de a befizetett adók 90%-át az adózók 10%-a fizeti be, és ezek nem a Mari nénik. Azok ellenkezőleg - azok élnek ezekből az adókből. Ha érdekel téged, ha nem.
Azt nem tudom, miért engem vádolsz korrupcióval, életemben nem vesztegettem meg senkit, alkatilag képtelen vagyok rá, még hálapénzt sem adtam soha orvosnak. De a korrupció azért egy kétváltozós függvény, a kivitelező azért korrumpálja a megrendelőt, mert másképp nem jut munkához, vagy még egyszerűbben: mert a megrendelő ezt várja tőle. És a megrendelő általában az államapparátusban keresendő. Talán ott kellene szétcsapni rendesen.
És olvasd el egyszer a költségvetés keretszámait, talán rájössz, hogy teljesen téves képed volt a valóságról. Az állam központilag koordinált fejlesztései-beszerzései (ahol bizony van korrupció is rendesen) egy-egy évben pár száz milliárdra rúgnak, nem többre. Te úgy véled, emiatt van az egész problémahalmaz.
Ezzel szemben elmegy közel 3000 milliárd nyugdíjakra, ugyanennyi közalkalmazotti bérekre-fizetésekre, 500 családi pótlékra és egyebekre, 250 gázártámogatásra (eddig), ugyanennyi lakáshitelkamat-támogatásra, majd ott a gyógyszerkassza, a dologi kiadások, a MÁV-Volán stb.. finanszírozása. Gyakorlatilag a gazdaság teherviselő képességéhez képest egyszerűen elméretezték a szociális kiadásokat és közszférát, hitelből fizetik egy részét - ami biztos út az államcsőd felé.
Az egy urban legend, hogy azért ilyen szar a népnek, mert a gaz vállalkozók lopnak. Van ilyen is, de eltörpül az egész szisztéma hibás méretezése mellett.