//"..Választási demokráciákká váltak kőkemény diktatúrák -.."//
Jelen pillanatban inkább választási bohózattá, dehát a többivel is ez a bajom. Amit felsoroltál, gondolom valamennyit a "liberalizmus" eredményének tartod, én pedig szépen beleillesztem a társadalmi evolúció természetes trendjébe.
Egyáltalában nem vagyok vak. Évekkel ezelőtt mondogatom ezen a fórumon is, hogy demokráciát diktáló világhatalomban a hatvanas években vették le az éttermek, illemhelyek és közjárművek ajtajáról a "Csak fehéreknek", "Csak feketéknek" feliratú táblákat.
Szóval, a saját demokráciáját a világra eröltető Amerika kb. a múlt század közepére érte el azt az állapotot, amit akár nemzettészerveződésnek tekinthetnénk, ha ebben a megfogalmazásban nem lenne akadály a "liberális" nemzetideológia. Vagyis egy igen fiatal nemzet (az amerikai!) akarja rátukmálni a világ legöregebb nemzeteinre (Európa, Kina, Japán stb!) saját kezdetleges társadalmi viszonyait. Amerika most lépett nacionalista korszakába, Európa pedig a második világháború után lépett ki belőle.
Vagyis az Amerika-diktálta világ természetes trendje kissé visszafelé lett fordítva a jelek szerint.
Ne hidd, hogy a Kánaánt kérem számon a "liberális" világrenden. A világ gazdasági-, erkölcsi- és etnikai (nemzeti) lezüllesztését kifogásolom, igaz, ezeket aztán nagyon.
Végülis be kellene látni, hogy a gazdasággal is valamiféle visszarendeződés történt. Keményebb ellentéteket találhatsz a feudális, vagy a kései kapitalizmus viszonyainál is. Világviszonylatban szembetűnőbb, de "régiós" szinten sem láthatatlan már. Megtetézve mindez avval, hogy nyugaton sem ismerik már a politikusok jobban saját társadalmukat, mint az integrációs követelményeket. Azokat pedig lefizetett bürokraták, íróasztal mellet fogalmazták meg nem pedig a különböző társadalmak izzadták ki magukból, mint kagyló az igazgyöngyöt.