Ha folyamatosan kaszálsz bármit, csak a pázsitfűfélék (azok közül is az aljfüvek) maradnak meg, mert más a rendszeres taposást - rágást nem igazán jól tűri.
A diófa nagyon árnyékol, ezért nem tűnik ideálisnak szőlőben - legalábbis én még sohasem láttam.
A lucerna is elgyomosodik pár év alatt, ezért általában csak 1-3 évig tartják, arról nem beszélve, hogy csak géppel lehet kaszálni a szőlőben, nem kézzel (legalábbis ilyesmiről még nem hallottam, talán damillal) és a lucerna gyöktörzsét széttapossa a traktor, ezért a kezelőutak mindenképpen gyomosodnak, a levágott lucernaszéna rendsordása ültetvényben nem megoldható, így nem lehet szárazon összegyűjteni és bálázni, ami a tárolhatóság/eladhatóság szempontjából nem ideális.
A gyógynövények termesztése résznél nem figyeltem az egyetemen, így erről nem tudok nyilatkozni.
Általában a sorokat tisztán (gyommentesen) szokták tartani (gyomirtó 3 évesnél idősebb ültetvényben, vagy kapálás), a sorközökbe fűfélék kerülnek, általában az erózió megakadályozása végett (meg a talajkímélő gazdálkodás jegyében). Az említett kaszálás-tűrés miatt itt a gyomosodás nem jelentős.