Sziasztok! Nekünk kedden derült ki, hogy a feleségem valószínüleg terhességi diabéteszes: a terhelésesen 8.2 volt a vércukra, az éhgyomri 4 meg 3.6 volt korábban. most 28 hetesek vagyunk. Már elkezdtem visszaolvasni a topikot, sok infót találtam.
Azért lenne pár kérdésem a "rutinos" cukros kismamákhoz:
1. az orvosi leírások sorrán elég rémisztő az, hogy a baba el is halhat, de ez gondolom csak tartós és nagyon magas vércukorszint esetén lehetséges, ugye? Feltételezem, annak azért vannak tünetei, pl acetonos lehellet, rosszullétek, esetleg hízás? Nekünk eddig se rosszullétek (még az első hetekben sem), se rossz lehellet, és eddig a baba is normálisan fejlődött.
2. Az "óriásbébi"-jelenséget mikor és milyen méretekkel jelentkezik? BPD, FL és haskörfogat látványosan nagyobb, vagy csak a 30+ hetekben a becsült testtömeg nagyobb? Magyarán: az eddigi adatokból látható-e vajon valami?
3. A diétázás során a kevés energiabevitel nem tesz rosszat a babának? Ha jól láttam, akkor a 170g-os diéta olyan 1500 kcal-os diétának felel meg, ami brutál kevés még egy nemterhes embernek is...
4. Az, hogy csak most derült ki, jelentheti-e azt, hogy korábban is magas volt a vércukra és ez károsította a babát? Egyáltalán, mi az a vércukorszint, ami tartós állapot esetén már károsítja a méhlepényt és ezáltal a babát?
Előre is kösz, az aggódó apuka