Sajnos, latom a kozeljovo ujabb haborujat. Assad tegnapi beszedje utan ,gondolom ,hogy eddig nagyon egyzseruen ertekeltuk ezt a kis civakodast.
Én nem gondolom, hogy Asszad beszédének különösebb jelentősége lenne. Szíria szerintem alapvetően blöfföl.
Neki egy erős shiita blokk létrejötte nagyon nem lenne jó. Mivel viszont el van szigetelve, az egyetlen kijárás nála Iránnal való együttműködés. ezt szerintem más stratégák is észrevették. Ha azonban egy siker felmutatásával békét tudna kötni Izraellel, és kiszabadulna az elszigetelődésből, akkor hasonlóan működne a térség többi kis diktárorocskájához, egyben komoly akadály lenne a shia félhold létrejötte szempontjából.
Szóval én elképzelhetőnek tartom, hogy ennek a csetepaténak a közvetett következménye egy izraeli -szír békekötés, a Golán fennsík visszaadásával (esetleg, ha már ott vannak a szomszédban, átmenetileg nemzetközi csapatok, plusz vízmegosztás).
Persze ha ez nem következik be, akkor marad az Irán szövetség. Viszont ebben az eseten a konfliktus - hacsak izraeli kezdeményezésre nem - még jó ideig nem fejlődik tovább (marad a Hamasz Hezbollah konfliktus). Addig biztos nem, amíg Irán nem tud felmutatni olyan csapásmérő képességeket, mint Izrael. (magyarul, amíg nem lesz atomfegyvere)
Csakhogy ez utóbbihoz meg nyilvánvalóan az USA-nak is lesz szava. (Szerintem Izraelnek em, de errőpl már beszéltünk). Persze kérdés, hogy az USA belpol helyzet hogyan változik, illetve az Oroszok és Kína mit lépnek.