Elmondom, miért nem tudom elfogadni a cápás elméletet (persze nem vagyok tengerbiológus).
Úgy hallottam, a tengeri élőlények elpusztult tetemei több heti sodródás után a partra kerülve igencsak furcsa változásokon tudnak keresztülmenni. Ugyanakkor viszont elég nagy morfológiai különbség van az óriásszájú cápa és a plesiosaurus között (gondolok itt a cápák tekintélyes állkapcsára, halszerű alkatára szemben a plesiosaurus hosszú nyakával és apró hüllőfejével). Nem tudok elképzelni olyan mértékű bomlást, amely ezeket a markáns különbségeket eltüntetné.
Kivéve persze, ha a tetem már teljesen szétesett, de a japán halászhajó által kifogott lénynél ez a stádium még nem lépett fel. És egy másik érv: a hajón csupa olyan ember volt, akik jól ismerik az óceánt, a tengeri élőlényeket, és ők sem tudták, mivel állnak szemben - bár nyilván elégszer láttak már cápát vagy fókahullát.
Ami még furcsává teszi ezeket az eseteket a tengerből kifogott vagy parton talált azonosítatlan testekkel, az az, hogy bár a legutóbbi időkig megtörténnek hasonlók (ha jól emlékszem, az egyikről kb. öt éve az RTL Klub is beszámolt) mégsem történtek alapos tudományos vizsgálatok, amelyek választ próbáltak volna találni a rejtélyre.