ikaljan Creative Commons License 2006.08.15 0 0 234

Kedves Mumu!

A hozzászólásod első részével nagyjából egyetértek. Evvel a résszel viszont nem.

Annyit tehetunk meg hogy eliteljuk a midnen embert erinto kesobb mindenutt felhasznalando terroriszta mentalitast es annak kovetkezmenyeit,az artatalan emberek gyilklolasat. A kulonbseget martobbszor is hangoztattam: szamomra  jobban elitelendo az az ero amely trudatosan hasznalja vedofalnak a civilekezt mint az aki szamba veszi az iylenb lehetoseget de a celja annak az eronek a kioltasa,minden aron valo kioltasa amely ezt a civilmeszarlast katonai akcionak tartja es gyozelemnek ha sok sok ilyen aldozata van a amsk oldalnak..

Nekem nem az elméleteddel van gondom. Csakhát mindkét fél nagyon jó dolgokat tud mondani. Mindkettő csak kényszerből öl civileket, mindkettő csak a "gonosz" tettorista másikat akarja megakadályozni, hogy... És ezért néha kénytelen olyan eszközökhöz is folyamodni amelyek... de ő ezt igazából nem szeretné.... sőt nem is csinálja, csak úgy látszik.

elfogadod hgy Izrael allam letesuleseben azzon a foldon ,a holocaustnak meghatarozo szerepe van ?

Nézd, én nem államokban gondolkodom. Én a nemzetállami ideológiákkal nem értek egyet. (persze nemzetállamok léteznek, ezt realitásként elfogadom, de örülök, ha szerepük minél kisebb)

Őszintén szólva az ilyen hova rakjuk Izraelt dolgot, meg, hogy izraelnek mire van joga című dolgot én egy kicsit betegesnek tartom. Szerintem bármely államalakulatnak egyetlen jogalapja van a létezéshez, ez pedig az állam területén lakók akarata. (Persze nem olyan módon, ha nem értesz egyet ,akkor jól kinyírunk, kiűzünk ,aztán már nem leszel ott lakó).

Szememben a földrajzi értelemben vett Palesztina lakói, függetlenül mikor és miért mentek oda, "egyenlő jogokkal rendelkező"lakosok. Azért, mert ott vannak, és mert emberek. Éppen ezért egynelő jogok és egyenlő esélyek illetik meg őket. Egynelő esélyek az önrendelkezésre, az élet biztonságára, a vagyonbiztonságra, az otthon birtoklására, az oktatásban és szociális ellátórendszerekből való részesülésre.

Ez szerintem alapvető dolog kellene, hogy legyen. Persze tudom, hogy ezt mindkét fél zsigerből utasítja vissza, hiszen "ellopott" földekről, és "termővé tett sivatagról" van szó.

-hogy a cionizmus csak egy kis resszet a zsidoknak birta ra a kivandorlasnak (es ezzek legtobbje ,de nagyonkeves reativ szamban a vilaghabotu elottiek ) ? A tobbieknek ez az ideologia csak segely eszkoz volt arra hioyg valkahova menekulhessenek az utan amit veluk csinaltunk ,egy mas fele elet es biztonsag ,minden aron akar masok karara is...amely egy algerlako perspektivajabol meg ertheto is ?

Részben elfogadom. Azt elfogadom, hogy az illetőknek nem volt választásuk máshová menni. Azért, hogy evvel kapcsolatban "mi" legyünk a felelőséek, azt nem fogadom el.

-elfogadod hogy a holocaustba a mi teruletunkon igenis majdnem teljes egyontetuseggel resztvettunk,oltunk es megszerveztuk a masutt valo megoletesuk korulmenyeit ?

Nem. Ugyanúgy, ahogy a közel-keleten, így Magyarországon sem fogadom el a történelmi felelősség elvét. Aki felelős volt, az akkor volt felelős. Minket egy dolog érint, jelesül, ha annak az eseménynekvannak mai napig kihatókövetkezményei, azt meg kell próbálni orvosolni. Nem azért, mert mi követtük el, hanem, mert emberek vagyunk.

-elfogadod-e a nemzet tortenelmi feleloseget az elodi generacio nemzet tetteiert vagy jobban mondva a kenyszerere annak hogy a kovetkezmenyeit elszenvedje ? Mert maskep nincs egy trtenelmi egysege a nemzetnek,a sorsat a mindenkori cselkmenyei hatarozak meg es pedig a kovetkezo generaciok szamara is.

Nem fogadom el a történelmi felősség elvét. Az előző generáció tagjai cselekedeteinek következményei minket terhelnek. De nem azért, mert mi lennénk felelősek atyánk tetteiért, hanem azért, mert a probléma létezik. (Akkor is felelősek vagyunk, ha történetesen nem a mi atyáink hozták létre a problémát).

-elfogadod hogy ilyen adottsagok mellett  a felbujto vagy cselekmeny elotti buntars (az arabok szemeben az kellene legyen ) minimalisan tavoltartja magat azoknak a teteteknek elitelesetol amelyekben  o is kozremukodott ?

Hát, aki náci volt, az tűnjön s el a sunyiba. Mindenki másnak... történelmi béklyóitól szabadulva, egyszerűen csak embernek kell lennie. ha pedig valami gazságban az illető közreműködött (személyesen!!!) akkor még inkább felelőssége, hogy az ügyben valahogy megpróbálja helyrehozni azt amit elkövetett mások ellen.

Előzmény: Mumu (229)