De. Én maximálisan megértem a zsidókat, amiért szükségük lenne egy olyan helyre, ahol biztonságban lennének. Olyan dolog után, ami történt velük, ez teljesen természetes.
És, igen, el is ítélem azokat, akik abban, ami a zsidókkal történt, részt vettek. Akkor is, ha a saját elődeim. (Különben nem érzek velük személyes közösséget sem a rosszakban, amit tettek, sem a jókban. Mármint az "elődeimmel".) A te személyes felelősségedet nem tudom megítélni, ez rád tartozik, azt gondolom, hogy nyilván mindent megtettél, ami módodban állt, ha nem, azt te tudod.
Ezzel együtt, az, hogy valakik bűn áldozatai lettek, nem menti fel őket semmilyen bűn alól, amit ők követnek el. A kettőnek lehet köze egymáshoz, de akkor sem ad az egyik felmentést a másikra. Megoldás kell, nem pedig egy újabb rossz helyzet. És ha nem találunk megoldást (itt nyilván generációs többesben beszélek : ))) ), az a mi hibánk lesz, de mégis leginkább azok hibája, akiknek kimondottan a feladatuk lenne megtalálni egy mindenki számára elfogadható megoldást. Itt most még nagyon sok mindent tudnék írni, de talán felesleges lenne...